Ida Auken: Tommy Ahlers giver den som klimahåbets budbringer

DEBAT: Mens regeringen har taget hundredvis af millioner fra forskning, sætter Tommy Ahlers nu plaster på såret med sølle 27 millioner kroner til en klima-challenge. Det klinger i allerhøjeste grad hult, skriver Ida Auken.

Af Ida Auken (R)
Klimaordfører m.m.

Forskningsministeren har fundet 27 millioner til en klima-challenge. Respekt for det. 

Ministeren ledsager dog pengene med ordene om, at han håber, at "det kan give håb til klimafrustrationerne".

Ironien er, at Tommy Ahlers selv har ansvaret for frustrationen. På Tommy Ahlers' ministerområde er pengene til forskning i energi faldet helt uhørt i de fire år, vi har haft en Venstre-regering i Danmark.

Allerværst ser det ud i de to år, 2018 og 2019, hvor Tommy Ahlers har haft ansvaret. Her er bevillingerne næsten en halv milliard lavere end i 2011 og 2012. Det svarer til en halvering.

Når man har taget over 500 millioner kroner med den ene hånd, er det nærmest Marie Antoinettesk at komme anstigende med 27 millioner med den anden hånd og samtidig give den som håbets budbringer.

Eksporten kan falde
Regeringen er i færd med at udsulte et af vores allervigtigste guldæg, nemlig den grønne energi.

Universiteter og forskningscentre har måttet fyre gode folk, mens både forskningsministeren og statsministeren holder storslåede taler ude i verden om alt det, vi kan opnå ved at investere i forskning i vedvarende energi.

Hovedårsagen til, at det virker, som om Danmark er gået lidt i stå på det grønne område, skal findes netop her. Forskning er dyrt, men det giver eksport på langt sigt.

Så hvis eksporten kommer til at falde de kommende år, kan man også finde grunden i regeringens nedskæringer.

Ny grøn regering
I energiaftalen fra juni 2018 lykkedes det Radikale Venstre sammen med andre gode grønne partier at løfte de kommende års bevillinger.

Regeringen havde i sit forslag til energiaftalen sat et mål om at fortsætte det lave niveau på kun 580 millioner i løbet af de kommende år.

Vi måtte lægge pres på regeringen, og heldigvis lykkedes det os at få et mål om at komme op på en milliard igen.

Så beklager, at jeg synes, 27 millioner kroner til en klima-challenge klinger hult. Men vil man virkelig give håb til alle os med klimafrustrationer, som ministeren kalder det, så skal der indsatser til i en helt anden liga.

Vi har brug for en ny grøn regering, der ikke blot taler grønt, men også lader handlingerne følge med. 

Forrige artikel DSU-formand: Klimakampen trues af Østergaard & Co. DSU-formand: Klimakampen trues af Østergaard & Co. Næste artikel Konservativ: EU kan danne grobund for en global klimabevægelse Konservativ: EU kan danne grobund for en global klimabevægelse
 • Anmeld

  Poul Vejby-Sørensen

  Keep cool

  Inden forfatteren smelter helt ned, bør hun læse lidt litteratur fra verden uden for Christiansborg:
  https://www.nature.com/articles/s41561-019-0329-3

 • Anmeld

  Thyge Nygaard · Seniorrådgiver, Danmarks Naturfredningsforening

  Cherry picking fra Vejby-Sørensen

  Inden Poul Vejby-Sørensen bliver kølet for meget ned, bør han nok studere hvad NASA forskerne i øvrigt siger om de resultater der præsenteres i artiklen. Og der med skam at melde, slet ingen grund til at afblæse klimaalarmen, på baggrund af observationen af en midlertidig opbremsning i afsmeltningen af Jakobshavnbræen. Tværtimod. Men nu cherry picking er jo et speciale for Vejby-Sørensen og BL, men her er det da vist drevet til ekstremerne?. Godt at de færreste lytter til dette vrøvl efterhånden.

 • Anmeld

  Poul Vejby-Sørensen

  Religion fra Nygaard

  Der er vist mere tale om indgroede forestillinger, der ikke må forstyrres, hos Thyge Nygaard.

Landbrug & Fødevarer nedsætter et klimaråd

Landbrug & Fødevarer nedsætter et klimaråd

KLIMANEUTRAL: Klimaprofessor Katherine Richardson bliver formand for et nyt klima advisory board, der skal hjælpe landbruget med at indfri visionen om klimaneutrale fødevarer i 2050. "Et af de store problemer indtil nu har været, at man taler ud fra business as usual," siger hun.