Debat

IDA: Fagbevægelsen har et særligt ansvar i den grønne omstilling

DEBAT: Klimaomstillingen kan nemt skabe ulighed. Derfor må og skal den gå hånd i hånd med jobskabelse, så vi får alle med, skriver Thomas Damkjær Petersen. 

Klimaomstillingen skal være socialt retfærdig, skriver Thomas Damkjær Petersen.
Klimaomstillingen skal være socialt retfærdig, skriver Thomas Damkjær Petersen.Foto: IDA
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Damkjær Petersen
Formand for Ingeniørforeningen, IDA

Klimadiskussionen herhjemme går ofte på antal af vindmøller og antallet af elbiler, men vi kommer ingen vegne i det store klimaregnskab, hvis vi ikke også indtænker en helstøbt omstilling af industri og økonomi.

Og det er her, begrebet ’just transition’ kommer ind i billedet. Just transition er et udtryk, vi bruger i den internationale fagbevægelse, når vi taler om en retfærdig grøn omstilling. Den omstilling handler i høj grad om at få vores europæiske medborgere med på klimabussen og ikke tabe dem ved stoppestedet.

Men vi kan også bruge den i Danmark, når vi skal til at diskutere, hvad klimatiltag vil få at betydning for job og personlig økonomi.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Ikke kun for speltsegmentet
Vi taler ofte om mulighederne i den grønne omstilling med de mange perspektiver for danske virksomheder for at udvikle nye produkter og for nye eksportmuligheder. Det er vi enige om i IDA. Danmark er et foregangsland, og det skal vi blive ved med at være.

Men når det er sagt, så skal vi også tale om, hvor der er risiko for, at den grønne omstilling kan skabe ulighed. Målet skal være ’just transition’ – en retfærdig omstilling, der får alle med.

Hvis vi ikke sørger for, at der er job i den anden ende af et fossilfrit samfund, så taber vi ikke bare gode danske arbejdstagere, men også hundredetusindvis af arbejdere rundt i Europa.

Thomas Damkjær Petersen
Formand for IDA

Den grønne omstilling har indflydelse på alle dele af vores liv. Derfor skal vi have opmærksomhed på hele spektret. Det nytter ikke noget, at elbiler kun er noget for folk i Tesla-klassen. Heller ikke, at klimakostforandringer kun sker i speltsegmentet. Og når grønne krav til virksomheder og medarbejdere forandrer den måde, vi producerer på, så skal kompetenceudvikling og uddannelse følge med.

Hvis vi skal finde de nødvendige klimaløsninger og få alle med, så skal vi have den grønne omstilling op i et andet gear.

Alternativets Rasmus Nordqvist og Christian Poll skriver så rigtigt i denne debatrække 22. marts, at "klimakrisen vil ramme historisk uretfærdigt og påvirke verdens udsatte mere negativt, end eliten vil blive påvirket. Klimakrisen vil dertil generelt set ramme dem, der i mindst grad har bidraget til at skabe den, hårdest. Det er dobbelt uretfærdigt."

Hænderne op af skødet
Hvis vi ikke sørger for, at der er job i den anden ende af et fossilfrit samfund, så taber vi ikke bare gode danske arbejdstagere, men også hundredetusindvis af arbejdere rundt i Europa, hvis arbejdsliv og dagligdag i dag afhænger af deres job i en ikke-klimavenlig sektor.

Hvis vi skal have dem med på klimaomstillingen, så bliver jobskabelse nødt til at gå hånd i hånd med forandringsprocessen, for vi skal ikke sidde med hænderne i skødet og bare vente på, der popper job op helt af sig selv til alle vores EU-medborgere. Vi skal have dem med fra start. For hvis EU skal rykke, kan vi ikke have store lande som eksempelvis Polen til at sidde bagerst i bussen.

Jeg vil gerne melde IDA under fanerne i diskussionen af en retfærdig grøn omstilling, for jeg mener, at vi i fagbevægelsen har et særligt ansvar for, at Danmark kommer godt og vindende igennem den grønne omstilling.

Det er os, der er ude på arbejdspladser og ved, hvad der sker. Vi kan formidle viden, ønsker og bekymringer fra medarbejdere, og vi kan formidle forandringer og forventninger ud på virksomheder

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Damkjær Petersen

Bestyrelsesformand, Engineer The Future, formand, Sirikommissionen 4.0
civilingeniør (DTU 1981)

0:000:00