Debat

IDA: Omstilling af energi- og transportsektoren får os kun halvt i mål

DEBAT: Der er masser af idéer og visioner vedrørende cirkulær økonomi. Men det politiske fokus mangler, selvom cirkulær økonomi kan være et afgørende middel til at begrænse klimaforandringerne, mener Ingeniørforeningen.

Cirkulær økonomi bryder med idéen om produktion, som starter med udvinding af ressourcer og ender som affald. Det skal også politikerne se værdien i, mener Ingeniørforeningen.
Cirkulær økonomi bryder med idéen om produktion, som starter med udvinding af ressourcer og ender som affald. Det skal også politikerne se værdien i, mener Ingeniørforeningen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Peter Bjørnbak Hansen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Damkjær Petersen
Formand, Ingeniørforeningen (IDA)

Klimapartnerskabet for affald, vand og cirkulær økonomi har netop taget fat på arbejdet.
11. december deltog IDA sammen med en række virksomheder og organisationer i en workshop, der skulle komme med input til, hvordan vi i Danmark konkret kan begrænse udledningen af drivhusgasser ved omstillingen til cirkulær økonomi.

Selvom det er virksomheder og aktører, der har arbejdet med denne problemstilling i mange år, oplever jeg et stigende engagement og vilje til forandring.

Alle er enige om behovet for forandring, nye forretningsmodeller, nye teknologier med mere. Ingen i det forum mener, at status quo er acceptabelt. Men der blev samtidig efterspurgt politiske visioner og rammebetingelser, der fremmer den nødvendige omstilling.

Jeg ser derfor frem til en klimahandlingsplan, som forhåbentlig også indeholder indsatser, der vil have en positiv effekt i forhold til CO2-udledningen, men som måske ikke leverer på 70 procent-målet.

Thomas Damkjær Petersen
Formand, Ingeniørforeningen (IDA)

Vi glæder os i IDA over 70 procent-målsætningen, men vi anerkender også faren for, at vi med denne målsætning glemmer alt det andet, der også skal i spil for at bremse klimaforandringerne – det vil sige glemmer, at klimakrisen ikke kun er omstilling af energisektoren og transporten.

Målet skal ikke begrænse os
Jeg ser derfor frem til en klimahandlingsplan, som forhåbentlig også indeholder indsatser, der vil have en positiv effekt i forhold til CO2-udledningen, men som måske ikke leverer på 70 procent-målet.

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at alle 13 partnerskaber er vigtige og afgørende for den grønne omstilling. Vi går ind til arbejdet i cirkulær økonomi-partnerskabet med ekstra store forventninger, og efter vores overbevisning hviler der et særligt forventningspres på netop dette partnerskab.

Det er en alletiders chance for at gøre landets politikere meget mere opmærksomme på nødvendigheden af en omstilling til cirkulær økonomi og samtidig dokumentere, at et samfund, der reducerer sit træk på jordens ressourcer, også er et mere klimavenligt samfund.

Derfor er arbejdet i klimapartnerskabet for cirkulær økonomi en særlig udfordring og mulighed.

Cirkulær økonomi kan fuldende omstilling
I september kom en rapport fra blandt andre Ellen MacArthur Foundation med titlen ‘How the Circular Economy Tackles Climate Change’, hvori der står, at ”ved at skifte til vedvarende energikilder kan vi kun nå at reducere 55 procent af de globale udledninger. Men for at nå FN’s klimamål, der adresserer det presserende behov for at reducere de resterende 45 procent, skal vi kigge på potentialet i cirkulær økonomi (…) Så der er behov for handling, ud over hvad der kan levere løsninger inden for 70 procent-målet.”

I Danmark sætter vi en ære i at gå foran i omstillingen til vedvarende energi – men vil vi også være dem, der har de andre løsninger?

Jeg glæder mig over den brede politiske opbakning til 70 procent-målsætningen, men sukker samtidig efter, at det politiske blik også bliver rettet mod den anden udfordring og dermed tage klimakrisen 100 procent alvorligt.

Ret blikket mod potentialet
Der er behov for et mere målrettet politisk fokus på cirkulær økonomi – et begreb, som stadig er uklart for mange – og som man skulle lede forgæves efter i finansloven.

Med andre ord har det politiske blik måske slet ikke været rettet mod potentialerne og mulighederne i cirkulær økonomi. Og det er her, at partnerskabet skal levere og sikre en ambitiøs politisk vision og politisk fokus.

Det overskyggende positive ved, at der er et klimapartnerskab på cirkulær økonomi, er, at det ofte er en nødvendig omstilling, der bliver overset i klimaperspektivet.

For mig hersker der ingen tvivl om, at visionen er, at Danmark viser vejen. Ofte siges det, at vores lille land ikke gør den store forskel. Det er er i min optik forkert at antage. For vores rolle i verden er som et løsningsorienteret land, og hvis vi får de politiske visioner, en national strategi for en omstilling til cirkulær økonomi og de rette rammebetingelser, så er faggrupper som vores medlemmer helt sikkert klar til at udvikle løsninger.

Dokumentation

Temadebat: Grøn omstilling i vand- og affaldssektoren

Udledningen af drivhusgasser fra affalds- og vandsektorerne udgør ifølge Miljøministeriet cirka to procent af de samlede danske udledninger.

Derfor er "vand, affald og den cirkulære branche" også blevet et af de 13 områder, hvor regeringen har indgået klimapartnerskaber med erhvervslivet. Partnerskaberne skal finde løsninger på, hvordan Danmark kommer i mål med målsætningen om at reducere Danmarks udledning af drivhusgasser med 70 procent i 2030.

I denne temadebat på Altinget Forsyning kommer aktørerne med deres bud på klimaløsninger i forsyningssektoren.

Her er aktørerne:
  • Carl-Emil Larsen, direktør for Danva
  • Flemming Besenbacher, formand for Carlsbergfondet
  • Henrik Grand Petersen, formand for Affalds- og Ressourceindustrien
  • Karin Klitgaard, underdirektør i DI
  • Lisbet Hagelund og Jakob Lamm Zeuthen, Dansk Erhverv
  • Martin Fabiansen, direktør for Miljømærkning Danmark
  • Mikkel Brandrup, direktør for Dansk Affaldsforening
  • Susan Münster, direktør for Danske Vandværker
  • Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen, IDA
  • Thomas Drustrup, direktør i Plastindustrien
  • Thomas Fruergaard Astrup, professor, Institut for Vand og Miljøteknologi, DTU.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Damkjær Petersen

Bestyrelsesformand, Engineer The Future, formand, Sirikommissionen 4.0
civilingeniør (DTU 1981)

0:000:00