Indkøbsplan møder kritik: Gold symbolpolitik, skuffende ukonkret og et hjørnespark

MODTAGELSE: Grønne organisationer er langt fra tilfredse med ambitionsniveauet i regeringens nye strategi for grønne offentlige indkøb. Heller ikke hos Cepos er man begejstreret.

Vegetariske måltider i de statslige kantiner var bladnt regeringens forslag til grønne indkøb, men eller var det ifølge kritikere tyndt med mål og krav i ny strategi.
Vegetariske måltider i de statslige kantiner var bladnt regeringens forslag til grønne indkøb, men eller var det ifølge kritikere tyndt med mål og krav i ny strategi.Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Fraværet af krav om håndfaste målsætninger giver en hård dom over regeringens nye strategi for at fremme mere miljø- og klimavenlige indkøb i stat, kommuner og regioner.

I hvert fald fra grønne organisationer som Rådet for Grøn Omstilling og Danmarks Naturfredningsforening.

Også hos ingeniørforeningen IDA savner man mere klare mål, mens Otto Brøns-Petersen fra Cepos kalder det vand på møllen for kritiske røster om klimasymbolpolitik.

”Strategien skuffer.”

 ”Vi havde gerne set en strategi med mere håndfaste og ambitiøse målsætninger. For eksempel sættes der ikke et konkret mål for, hvor meget CO2-belastningen forbundet med offentlige indkøb bør reduceres inden 2030, ligesom der ikke stilles mål op for, hvor stor en andel af indkøbene der skal leve op til grønne krav.”

”Der er en del hjørnespark, hvor strategien udskyder beslutninger og er uklar om rammerne for de efterfølgende processer. Det er tydeligt når strategien indeholder vendinger som ’igangsætter et arbejde med at udarbejde en plan for…’ og ’igangsættes et arbejde med at stille forslag til…’. Det er i mine øjne for vagt,” siger Claus Ekman.

 

Regeringen beskyldes for ikke at tage klimaproblemerne seriøst. Der er rigtigt med skyts til kritikerne her. Gold symbolpolitik. https://t.co/cMF0jOi9Jl

”Der er mange gode overskrifter i strategien, og det er helt klart positivt, at der bliver stillet krav om miljømærker for statslige indkøb i 2030, men når man dykker længere ned i teksten, så er der så mange forbehold, at det udvander de gode intentioner”.

0:000:00