Industrien og DTU: Der er brug for et forskningscenter for energilagring

FORSKNING: Danmark bør helhjertet satse på forskning i energilagring og etablere et nationalt forskningscenter, mener DI, Dansk Energi, DTU og SEAS-NVE. Forslaget er interessant, mener energiminister Lars Chr. Lileholt (V).

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Morten Øyen

Grøn strøm fra vindmøller og solceller vinder frem med stor hast. Men skal de fossile brændsler helt parkeres, skal der findes en løsning til, når vinden ikke blæser, og solen ikke skinner.

Derfor skal der satses stort på forskning i at lagre energien, så den kan gemmes og bruges, lige når det kræves – uanset vind og vejr.

Det mener DI, Dansk Energi, SEAS-NVE og DTU, der i et fælles opråb på en konference hos DI mandag vil præsentere forslaget om et nationalt forskningscenter for energilagring.

Indtil nu har der kun været tale om løsrevne forskningsprojekter, drevet af virksomheder eller universiteter. Og det er ikke nok, lyder det.

Vi er nødsaget til at finde gangbare løsninger på, hvordan vi får lagret energi til, når solen ikke skinner, og vinden ikke blæser.

Lars Chr. Lilleholt (V)
Energiminister

”Vi har brug for et forskningscenter, som kan drive udviklingen,” siger Kim Graugaard, konstitueret administrerende direktør i DI.

Brug for 100 millioner 
For at det nye center kan få vinger er der dog brug for fødselshjælp fra politikerne.

Derfor appelleres der til, at politikerne vil bevillige 100 millioner kroner om året til det nye center for energilagring.

Det bør der være rum til, mener forslagsstillerne med henvisning til energiaftalen fra 2018 – som alle partier i Folketinget er med i – da der med den er lagt op til at hæve bevillingerne til energi- og klimaforskning til en milliard kroner om året i 2024.

Risikerer at andre overhaler
Ifølge forslagsstillerne bør det nye center for energilagring placeres hos DTU, der mandag sammen med SEAS-NVE også slår dørene op til et stenlager på Forskningscenter Risø, hvor der skal testes i at gemme overskydende strøm fra vindmøller.

0:000:00