Industriens håb til ny energiaftale: Gør plads til, at markedet kan udfolde sig

INTERVIEW: Dansk Industri vil bruge 2,2 milliarder skattekroner om året på den nye energiaftale, som til gengæld skal skrue ned for detailstyringen. Man undervurderer, hvor stærkt gennemslag mere marked kan have på energiomstillingen, siger DI's Troels Ranis.

Hvis vi vil markedet mere, så skal vi også gøre plads til, markedet kan udfolde sig, lyder opfordringen forud for forhandlingerne om den næste store energiaftale fra DI's Troels Ranis.
Hvis vi vil markedet mere, så skal vi også gøre plads til, markedet kan udfolde sig, lyder opfordringen forud for forhandlingerne om den næste store energiaftale fra DI's Troels Ranis.Foto: /ritzau/Katrine Emilie Andersen
Morten Øyen

Finansieringen skal være på plads, der skal være mindre detailstyring, og så skal markedet drive udbygningen af vedvarende energi og energispareindsatsen.

Det er kort fortalt indsparket fra DI til energipolitikerne forud for forhandlingerne om den næste store energiaftale.

”Diskussionerne kommer nok meget til at dreje sig om at finde penge til den grønne omstilling. Vi foreslår et gennemsnit på 2,2 milliarder kroner hvert år over aftaleperioden fra finansloven. Det er et konkret bud, det har jeg ikke set andre komme med,” siger branchedirektør i DI Troels Ranis og tilføjer:

”Indgangsbønnen er, at vi ønsker en grøn omstilling. Det skal der ikke være tvivl om. Men vi ønsker en tilgang til energipolitikken, som er langt mere markedsdrevet, end det vi har set tidligere.”

Budskabet herfra er, at vi skal passe på med at lægge mindsteforventninger ind, men forholde os åbent til, at vi faktisk er inde i et mulighedsfelt, hvor vi måske kan nå meget mere, fordi omkostningerne til indsatsen falder.

Troels Ranis
Branchedirektør, Dansk Industri

Ekko fra Energikommissionen
Hvis det for nogle lyder lidt som et ekko af Energikommissionens anbefalinger fra næsten et år siden, så er det ikke helt ved siden af. For Dansk Industri er helt på linje med Energikommissionen.

”Vi vil da gerne minde politikerne om, hvad kommissionen sagde,” som branchedirektøren siger det.

Indgangsbønnen er, at vi ønsker en grøn omstilling. Det skal der ikke være tvivl om. Men vi ønsker en tilgang til energipolitikken, som er langt mere markedsdrevet end det, vi har set tidligere.

Troels Ranis
Branchedirektør, Dansk Industri

Altinget møder Troels Ranis i Industriens Hus midt i København i tørvejr af en plaskvåd dansk vinterdag. Her nævner han hurtigt, at det med mere konkurrence ikke skal ses som slækkede grønne ambitioner.

”Man undervurderer, hvor stærkt det her gennemslag af mere marked kan blive for energiomstillingen i Danmark. Det er sagt mange gange, men priserne på vedvarende energi er jo banket i bund meget hurtigere, end vi forudså,” siger Troels Ranis.

Energiforbruget skal effektiviseres
Derfor mener industrien, at tiden er til at skrue op for den udbudsmodel, som der allerede findes for havvindmøller, og som nu blot er på en slags prøve for solceller og landvindmøller. Og så skal hele energispareområdet konkurrenceudsættes.

0:000:00