Ingen ekstra penge til kloakker

KLIMATILPASNING: Efter sommerens skybrud lovede SF to milliarder kroner til renovering af kloakker og vandløb. Men pengene er ikke en del af finansloven. Løftebrud, siger Venstre, mens KL mener, at der er mere brug for at se på opgavefordelingen.
Foto: www.colourbox.com
Anders JerkingHjalte T. H. Kragesteen
Regeringen er ikke parat med ekstra penge til at renovere kloakkerne.

Efter sommerens skybrud i København lovede SF's miljøordfører Pia Olsen Dyhr ellers, at staten ville hjælpe de trængte kommuner med at få løst klimatilpasningsproblemerne.

"Vi vil bruge mere end to milliarder, men jeg vil ikke sætte præcis beløb på. Pengene skal bruges på at renovere kloaknettet og på vandafstrømning," sagde hun til Berlingske, hvor hun understregede, at pengene skulle tages fra de bebudede ti milliarder kroner, som S og SF ville bruge på at fremrykke offentlige investeringer fra 2012.

Men da SRSF-regeringen torsdag præsenterede sit finanslovsforslag, var renovering af kloakker ikke nævnt som en del af de fremrykkede investeringer på i alt 10,7 milliarder kroner i 2012.

Det overrasker Venstres miljøordfører, Henrik Høegh:

"Det ligner et løftebrud," siger han og understreger, at det haster med at få gjort noget ved kloakker og vandløb, som både skaber problemer i byer og i landbrugsområder.

Henrik Høegh understreger, at Venstre fortsat mener, at renovering af kloakker skal finansieres via brugerbetaling, som det sker i dag.

Fakta

Fakta
I regeringens finanslovsforslag er der afsat 10,7 milliarder til fremrykkede investeringer i 2012. Renovering af kloakker og klimatilpasning er ikke nævnt.

Derimod er der afsat 10 millioner kroner, som skal sikre at alle kommuner får lavet en klimatilpasningsplan. Desuden vil Miljøministeriet nedsætte et rejsehold, som skal hjælpe med planerne.

 

"Tidligere mente oppositionen, at det var en statslig opgave, men det mener de så ikke mere."

KL: Lad os se på barriererne
Formanden for Kommunernes Landsforenings Teknik- og Miljøudvalg, Martin Damm (V), mener, at det er fornuftigt, at regeringen ikke længere vil bruge statslige penge på kloakker.

Vi vil bruge mere end to milliarder, men jeg vil ikke sætte præcis beløb på. Pengene skal bruges på at renovere kloaknettet og på vandafstrømning. Problemet er ikke bare, at kloakkerne ikke er store nok, men også alle de steder, hvor der er asfalt og fliser, som medfører, at vandet ikke kan løbe væk. Der skal vi i stedet plante græs.

Pia Olsen Dyhr (SF)
I Berlingske 4. juli 2011

"Det var et underligt forslag, for kloakker er jo et brugerfinansieret område," siger han og peger på, at kommunerne har større behov for, at uklarheder og barrierer i forhold til klimatilpasning bliver ryddet af vejen.

Martin Damm pointerer, at den nye vandsektorlov kan betyde, at vandselskaberne ikke laver den klimatilpasning, som er bedst og billigst, men den som kan finansieres uden at støde mod prisloftet.

"Vi vil gerne være med til at kigge på, om der er brug for at ændre arbejdsdelingen eller om love står i vejen for, at vi kan gøre tingene mest hensigtsmæssigt," siger han.

0:000:00