Ingen klagesang da Nævnenes Hus slog dørene op

REPORTAGE: Der var champagne og fyldte chokolader, da Erhvervsministeriets nye styrelse fredag åbnede i Viborg. Det har været en vild rejse, lød det fra den nye direktør.

I september 2016 flyttede de første medarbejdere ind i Nævnenes Hus. Fredag fandt den officielle åbning sted.
I september 2016 flyttede de første medarbejdere ind i Nævnenes Hus. Fredag fandt den officielle åbning sted.Foto: Amalie Bjerre/Altinget.dk
Amalie Bjerre Christensen

VIBORG: Den kemiske duft af maling hænger stadig i lokalerne i Nævnenes Hus, som fredag officielt blev indviet.

I receptionen bag et stort indgangsparti af glas hænger godt nok et portræt af Hendes Majestæt Dronningen. Men det var erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), der havde æren af at klippe snoren i dagens anledning.

Placeringen af de mange klagenævn i det centrale Viborg er oplagt, lød det:

”Jeg finder det meget passende, at den her juridiske sværvægter af en styrelse netop placeres i Viborg. Det er en by, som har stolte traditioner inden for juraen, og nu hvor Viborg både lægger hus til Vestre Landsret, Statsadvokaten, Civilstyrelsen og til Nævnenes Hus, bliver der vel nærmest tale om en juridisk højborg,” sagde Brian Mikkelsen i sin åbningstale.

Fakta
Følgende nævn er samlet i Nævnenes Hus: 
  • Revisornævnet
  • Disciplinærnævnet for ejendomsmæglere
  • Konkurrenceankenævnet
  • Klagenævn for udbud
  • Erhvervsankenævnet
  • Disciplinær- og klagenævnet for beskikkede bygningssagkyndige
  • Forbrugerklagenævnet
  • Ankenævn for søfartsforhold
  • Natur- og Miljøklagenævnet
  • Energiklagenævnet
  • Teleklagenævnet
  • Tvistighedsnævnet og Ankenævnet vedrørende Praktikvirksomheder

Kilde: Erhvervsministeriet

Med Nævnenes Hus har regeringen flyttet 160 statslige arbejdspladser væk fra hovedstaden. Placeringen bærer dog ikke meget præg af provins. De nye naboer er Fitness World, et indkøbscenter og det nye regionshospital. Senere åbner et gymnasium med 1600 elever i nærheden.

”Det har været en vild rejse, som man siger i X Factor. Der er grinet og grædt, men hele tiden med en forventning om, at det var på rette vej. At det ville blive godt, og at det giver utrolig god mening. Det giver simpelthen mening, at vi skal skabe en stærk og produktiv styrelse med en faglighed, der er second to none,” lød det i talen fra den nye direktør, Christian Lützen.

Det har været en vild rejse, som man siger i X Factor. Der er grinet og grædt, men hele tiden med en forventning om, at det var på rette vej.

Christian Lützen
Direktør for Nævnenes Hus

Flytning og fusion i ét
Der var disket op med champagne, canapéer og fyldte chokolader ad libitum. Og det er heller ikke uden grund, for med åbningen af Nævnenes Hus er en af regeringens helt store udflytninger gennemført.

Efter talerne var der rundvisning. Medarbejderne er placeret side om side i ét stort, åbent kontorlandskab, som er opdelt i øer. Navneskilte på bordene viser tegn på, at man stadig er ved at lære hinanden at kende.

For med Nævnenes Hus er der både tale om en flytning og fusion, da regeringen har samlet 16 klagenævn på tværs af fire ressortområder under ét tag. Alt sammen for at sikre en effektiv sagsbehandling.

0:000:00