Debat

Ingeniører: Energirenovering kan ikke altid betale sig

REPLIK: Vi skal ikke tvinge borgerne til energibesparelser, som ikke giver økonomisk mening. Til gengæld bliver vi nødt til at se på de samlede incitamenter - ikke mindst hvis regeringen fjerner elafgiften, skriver Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen, IDA, i en replik til Dansk Energi.

Det er positivt, at priser på offshore og solceller falder, men det er ikke nok til at sikre grøn omstilling, skriver IDA.
Det er positivt, at priser på offshore og solceller falder, men det er ikke nok til at sikre grøn omstilling, skriver IDA.Foto: Colourbox
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Damkjær Petersen
Formand for Ingeniørforeningen, IDA

Det er jo glædeligt, at vi i IDA på mange måder er enige med Dansk Energi.

Vi mener ikke, at alle energibesparelser kan betale sig. Det har vi aldrig ment og var vel egentlig blandt de første, der begyndte at sætte tal på, hvornår energirenovering og stramninger i bygningsreglementet egentlig kan betale sig.

Vi drømmer derfor ikke om - på trods af hvad Kamilla Thingvad fra Dansk Energi forestiller sig – at tvinge borgere til energibesparelser, som ikke giver økonomisk mening. Spørgsmålet er mere, hvad der kan betale sig og for hvem? 

Fakta
Deltag i debatten!

Vindenergi kommer med en pris
Vi er i IDA en stor fortaler for en grøn omlægning til vedvarende energi – og det er virkelig positivt, at priser på offshore og solceller falder, og 0-bud fra Ørsted gør også mig varm om hjertet.

Men det er nu en gang ikke den pris, forbrugeren betaler i dag – og egentlig er det jo heller ikke den pris, vi i samfundet betaler for at få energien ud til vores huse 24-7 i både vindstille og frost.

På trods af gode intentioner i bygningsreglementet og gode bygningskomponenter, når vi næppe mere end 20 procent i energibesparelser, uden at fælleskabet træder til med incitamenter.

Thomas Damkjær Petersen
Formand for Ingeniørforeningen, IDA

Den pris afhænger, for forbrugerne, af husets energiniveau – af varmekilden og af prisen for udvikling og vedligeholdelse af transmissions- og distributionsnettet for energien; af tilslutningsgraden med videre.

Så vindenergien kommer altså med en pris – for lagring, transmission og for en energikilde, der leverer, når vinden ikke blæser – og det tænker jeg ikke, at Kamilla Thingvad har glemt, selv om hun ikke inkluderer den i sine rekordlave priser. 

Vi er i IDA også enige med Dansk Energi i, at der sker en del, når taget skiftes, og når vinduerne bliver slidt.

Vi er dog ikke enige i at det, ”der sker af sig selv” , er nok. På trods af gode intentioner i bygningsreglementet og gode bygningskomponenter, når vi næppe mere end 20 procent i energibesparelser, uden at fælleskabet træder til med incitamenter.

Pas på med at fjerne elafgiften
Og hvis der er noget, der kan bekymre mig, så er det, hvad der vil ske, hvis el-afgiften blindt bliver fjernet. Så vil både varmepumper og fjernvarmetilslutning have svære kår, for elvarme bliver billigst. Og incitamenter til løsninger, der samtænker sektorerne, bliver svage.

Og når jeg skriver, hvad Dansk Energi kalder et ekstremt scenarie, så håber jeg, de får ret. For det er helt centralt, at kommende afgift-omlægninger og energiaftale skaber et dansk energisystem, hvor el bruges, hvor den gør mest nytte.

I IDA vil vi gerne være med til at finde løsninger, der giver god økonomi for borgere og indtjening til energiproducenter. Her er jeg overbevist om, at vedvarende energi, energibesparelser og elektrificeringer er de tre veje til kost-effektiv grøn omlægning af det danske energisystem.

Og jeg vil gentage mig selv: ”For nogen gange er den energi, vi ikke bruger, faktisk den billigste”. Næste skridt er derfor, at vi får talt om, hvornår det er.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Damkjær Petersen

Bestyrelsesformand, Engineer The Future, formand, Sirikommissionen 4.0
civilingeniør (DTU 1981)

0:000:00