Debat

Ingeniører: Ingen job på en død planet

DEBAT: Mange taler om at satse på enten job og vækst eller energi og klima. Og intet kunne være mere forkert. De to satsninger er ikke hinandens modsætninger, skriver Thomas Damkjær Petersen.

Vi skal blive ved med at vande det træ, der skaber og vedligeholder de grønne job. Og den gødning, der skal til, hedder blandt andet fastholdelse og udvikling af kompetencer, skriver formanden for Ingeniørforeningen, Thomas Damkjær Pedersen.
Vi skal blive ved med at vande det træ, der skaber og vedligeholder de grønne job. Og den gødning, der skal til, hedder blandt andet fastholdelse og udvikling af kompetencer, skriver formanden for Ingeniørforeningen, Thomas Damkjær Pedersen.Foto: LUIS ROBAYO / Scanpix
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Damkjær Petersen
Formand for Ingeniørforeningen, IDA

”Der er ingen job på en død planet,” har det europæiske forbund for fagforeninger, ETUC, sagt – og vi kunne ikke være mere enige. Heldigvis ligger rigtig mange af løsningerne der, hvor medlemmer af IDA har særlige kompetencer og viden – og det er blandt andet inden for energiområdet, vandrensning, trafikale løsninger m.m.

Derfor er vi glade for, at Energikommissionens anbefalinger også lægger vægt på, at grønne løsninger skaber grønne job.

Rapporten konkluderer, at der ”i takt med den stigende efterspørgsel efter energiteknologiske løsninger vil komme stadig flere teknologiudbydere til, og konkurrencen på det globale marked vil vokse.”

Det er et kæmpe paradoks, at politikerne gerne vil tale om vækst og jobskabelse, men er langt mere tilbageholdende, når det gælder om at give innovationen gode vækstvilkår.

Thomas Damkjær Petersen
Formand for Ingeniørforeningen, IDA

Mange taler om at satse på enten job og vækst eller energi og klima. Og intet kunne være mere forkert. For der er ikke noget enten eller, for det viser sig at være både og. De to satsninger er nemlig ikke hinandens modsætninger, men derimod hinandens forudsætninger.

Hold på dansk markedsandel
Vores medlemmer har et særligt ansvar for at bidrage til at løse vores klimaproblemer. For klimaforandringer og miljøødelæggelser er en trussel, men det er også et kæmpe potentiale for job og beskæftigelse i fremtiden, når der skal tænkes grønne og bæredygtige løsninger for kloden.

En nyt notat fra tænketanken Cevea understreger, at den grønne omstilling er en del af fundamentet for den tredje bølge i Velstandsdanmark. For der er en stigende global efterspørgsel efter klima- og miljøvenlige energiløsninger, og ifølge en anden analyse fra Damvad vil Danmark kunne øge den grønne omsætning med mellem 148 og 271 milliarder kroner samt skabe mellem 52.000 og 95.000 nye danske grønne fuldtidsjob.

Det forudsætter dog, at Danmark fastholder sine nuværende markedsandele.

Stop med at skære i forskningen
Det kan godt være, vi har haft medvind inden for grønne job, men vi må ikke hvile på laurbærrene, for så mister vi vores førerposition. Det er blandt andet foruroligende, at energiforskning er blevet kraftigt beskåret de seneste år.

Vi kan konstatere, at færre midler til energiforskning ødelægger grundlaget for dansk vækst og udvikling i energibranchen. Det er et kæmpe paradoks, at politikerne gerne vil tale om vækst og jobskabelse, men er langt mere tilbageholdende, når det gælder om at give innovationen gode vækstvilkår. Det skal der laves om på.

Der skal uddannelse til 
Ceveas notat konkluderer også, at de grønne arbejdspladser er spredt over en lang række brancher, og er således ikke kun koncentreret blandt de mest højprofilerede af slagsen. Og vi kan kun glæde os over, at vi sammen med faglærte, ufaglærte og andre faggrupper sammen skal løfte opgaven. 

Vi skal blive ved med at vande det træ, der skaber og vedligeholder de grønne job. Og den gødning, der skal til, hedder blandt andet fastholdelse og udvikling af kompetencer. Her er efter- og videreuddannelse roden, som skal sikre, at vi på tværs af faggrupper har de kompetencer, der skal til, for at udvikle og udføre opgaverne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Damkjær Petersen

Bestyrelsesformand, Engineer The Future, formand, Sirikommissionen 4.0
civilingeniør (DTU 1981)

0:000:00