Investeringschef: Det skal være god forretning at redde verden

INTERVIEW: Med blikket fast rettet mod den økonomiske bundlinje laver Klimainvesteringsfonden under IFU i samarbejde med virksomheder investeringsprojekter i udviklingslande. Det er hverken udviklingsbistand eller erhvervsstøtte, men risikovillig kapital, siger vicepræsident i IFU, Reik Haahr Müller.

Foto: Lake Turkana Wind Power
Lise-Lotte Skjoldan

Det burde være en dårlig ide.

Som investeringsobjekt er der ikke meget, der taler for, at rejsningen af 365 vindmøller i det nord-vestlige Kenya ville få pensionskasserne til at vende tommelen opad.

Og når man i købet medregner, at der også skulle bygges 200 kilometer vej samt etableres en over 400 kilometer transmissionslinje for at koble parken til det nationale el-net, så skulle projektet være dødfødt.

Men faktum er, at vindmøllerne i august 2017 står dér - midt i den kenyanske ørken - som et eksemplet på, at grøn energi, udviklingsstøtte og finansielt afkast kan gå hånd i hånd og bidrage til at udvide kapaciteten og reducere brugen af små diseldrevne generatorer.   

Vindmølleparken, som har Vestas som partner, er Afrikas største og kommer til at bidrage med 15-20 procent af Kenyas elektricitetsforsyning

Regeringen: Partnerskaber er win-win-win
Reik Haahr Müller, vicepræsident for Investeringsfonden for Udviklingslande, fremhæver eksemplet som et vidnesbyrd om, at Klimainvesteringsfonden, som han er sat i spidsen for, kan løfte vigtige projekter med høj risiko. Vejen er banet for flere projekter som Lake Turkana-vindmølleprojektet, slår vicepræsidenten fast på et netværksmøde mandag.

Det er i år 50 år siden, at Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) blev oprettet som statslig, selvejende fond, der sammen med danske partnere skal investere i rentable projekter i udviklingslandene.

Med et fornyet og forstærket regeringsfokus på den private sektor og partnerskaber i udviklingspolitikken er IFU trods de mange år på bagen langt fra en uaktuel aktør i den danske ulandsverden.

Klimainvesteringsfonden og især dens investeringer i kenyanske vindmøller fremhæves af udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) og regeringen som "win-win-win", og disse partnerskaber skal spille en central rolle i dansk udviklingspolitik, lyder det. Det er godt for udviklingslandene, og det er godt for danske virksomheder, der kan tjene penge på nye markeder.

Dokumentation

IFU – Investeringsfonden for Udviklingslande er en dansk fond, som blev oprettet ved lov i 1967.

IFU er en selvejende statslig fond, der tilbyder rådgivning og risikovillig kapital til danske virksomheder, som ønsker at gøre forretning i udviklingslande og emerging markets. IFU er derudover fund manager for flere andre investeringsfonde som for eksempel Klimainvesteringsfonden, IFU Investment Partners, den Arabiske Investeringsfond og Landbrugsinvesteringsfonden.

Fonden formål er ifølge loven:

§ 9. Med henblik på at fremme den erhvervsmæssige udvikling i udviklingslande kan Investeringsfonden for Udviklingslande fremme investeringer i disse lande i samvirke med dansk erhvervsliv. Fonden er en selvejende institution. 

I alt har fonden modtaget tre milliarder kroner fra den danske stat, der så har fået 4,6 milliarder kroner igen fra fonden over årene. Egenkapitalen er på ca. tre milliarder kroner.

IFU investerer årligt i 40-50 projekter eller virksomheder. Og i perioden 2009-2014 har det gennemsnitlige årlige afkast været på 12,1 procent.

Investeringerne er 2/3-dele i aktiekapital, mens 1/3-del er lån. 


0:000:00