Jeppe Kofod: Lilleholt glemmer belejligt den ubekvemme sandhed

REPLIK: Lars Christian Lilleholt (V) pynter sig med lånte, grønne fjer, når han fremhæver Danmark som grønt foregangsland og samtidig modarbejder den grønne dagsorden i EU, skriver Jeppe Kofod (S).

Af Jeppe Kofod (S)
Gruppeformand for Socialdemokratiet i Europa-Parlamentet og medlem af Energiudvalget

”Danmark leder den globale kamp mod klimaforandringer,” skrev energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) tidligere på ugen i Altinget.

Ifølge ministeren kan ”Danmark direkte medvirke til at reducere halvdelen af de globale udledninger”.

Det lyder jo alt sammen meget godt. Hvis der så også var handling bag ordene, ville det være endnu bedre.

Misforstå mig nu ikke.

Det er naturligvis rigtigt, at Danmark er et grønt foregangsland, og selvfølgelig har vi et ansvar for at dele vores viden med verden. Den ubekvemme sandhed er bare, at det hverken er Lars Christian Lilleholts eller Venstres fortjeneste.

Tværtimod.

Klimaministeren er bagstræber i EU
I skrivende stund forhandler EU’s medlemslande og Europa-Parlamentet om, hvor ambitiøse målene for energieffektivisering og vedvarende energi skal være i 2030.

Parlamentet og flere medlemslande – herunder vores svenske naboer – har foreslået et mål på 35 procent.

Som ministeren selv skriver, så ”haster [det] med en større global klimaindsats, hvis vi skal løse klimaudfordringen og nå Paris-aftalens mål”, og derfor skulle man også tro, at Lars Christian Lilleholt bakkede op. Men det gør han ikke.

Under hans ledelse har Danmark allieret sig med lande, som vi ellers ikke ynder at sammenligne os med i klimaindsatsen. Lande, som vi – hvis man skulle tage ministerens indlæg alvorligt – burde hjælpe i en grønnere retning.

Ministerens indlæg er et retorisk fatamorgana i en klimapolitisk ørkenvandring.

Så lad dette være en åben invitation til Lars Lilleholt: Det er ikke for sent at give de danske embedsmænd nye instrukser i forhandlingerne i EU.

Gør det klart, at Danmark ønsker så grønne ambitioner som muligt for klodens fremtid – at vi selvfølgelig støtter højere mål for energieffektivisering og vedvarende energi i samarbejde med vores mest ambitiøse partnere i EU.

I stedet for at pynte sig med lånte, grønne fjer burde ministeren føre grøn politik.

Forrige artikel DF: Vi spilder energien, mens vi venter på regeringen DF: Vi spilder energien, mens vi venter på regeringen Næste artikel Peter Brixen: Overlad havvind til markedet og flyt det politiske fokus Peter Brixen: Overlad havvind til markedet og flyt det politiske fokus
 • Anmeld

  Eugen Pedersen · Pensionist

  Klima

  Det kan vel ikke komme bag på nogen at denne blå regering pynter sig med lånte fjer, skulle den holde sig til SANDHEDEN ville det ikke se godt ud, regeringen har fyldt os med løgn de sidste 3 år, og det er ikke kun omkring det grønne, næ nej det er omkring hele paletten de fylder os med løgn. det er på tide at danskerne får et valg så vi kan komme af med den flik løgnere

 • Anmeld

  Jan Dimmelkjær · Pensionist

  Igen et tegn på Venstre¨s (VLAK's( utoværdighed

  Jeg er helt enig med Jeppe i at Venstre og dermed og VLAK, pynter sig med lånte grønne fjer, de har et lavt ambitions niveau men giver udtryk for noget andet overfor befolkningen, det virker som om at de sætter dagsordenen for deres EP medlem herhjemme, gør det modsatte at hvad vi offentliggøre i Danmark, se bare på spørgsmålet om beskatning af skattely og medie indtægter.

Landbrug & Fødevarer nedsætter et klimaråd

Landbrug & Fødevarer nedsætter et klimaråd

KLIMANEUTRAL: Klimaprofessor Katherine Richardson bliver formand for et nyt klima advisory board, der skal hjælpe landbruget med at indfri visionen om klimaneutrale fødevarer i 2050. "Et af de store problemer indtil nu har været, at man taler ud fra business as usual," siger hun.