Debat

Jørgen Henningsen til Dan J.: Skrot 70-procentsmålet, men bevar ambitionerne

DEBAT: Målet om at reducere udledningen af klimagasser med 70 procent i 2030 er uærligt, hvis ikke vi regner biomasseproblemet med. Derfor bør vi skrotte målet, men holde fast i ambitionerne bag, skriver Jørgen Henningsen i et åbent brev til klimaministeren.

I forrige uge kom det frem, at man i Energistyrelsen vurderer, at Danmarks forbrug af træbiomasse skal nedbringes med 80 procent, hvis vi skal være et ”internationalt foregangsland”.
I forrige uge kom det frem, at man i Energistyrelsen vurderer, at Danmarks forbrug af træbiomasse skal nedbringes med 80 procent, hvis vi skal være et ”internationalt foregangsland”.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Peter Bjørnbak Hansen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jørgen Henningsen
Debattør, seniorrådgiver hos Concito og forhenværende direktør i EU-Kommissionen

Kære Dan Jørgensen,

Det vil ikke overraske mig, hvis du synes, at 10. juni var en dårlig dag.

Og det vil heller ikke overraske mig, hvis du synes, at det er unfair, at det er dig, der skal rage de kastanjer ud af ilden, som Information-journalist Martin Bahn har sat fokus på i sin dækning af embedsmandsnotater, hvor det vurderes, at Danmarks forbrug af træbiomasse skal nedbringes med 80 procent, hvis vi skal være et ”internationalt foregangsland”.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

På begge punkter er din ærgrelse velbegrundet. Når vi er endt, hvor vi er, skyldes det først og fremmest tidligere regeringers forsømmelse af et problem omkring biomassen, som har været kendt for alle i årevis, men som er – med et gammelt Poul Schlüter-udtryk – år efter år blevet fejet ind under gulvtæppet.

Nogen vil måske fortælle dig, at det er mig (og nogle få andre), der er skurken(e). Det får stå for deres regning. Men, som det hedder i dagens politikerjargon, nu drejer det sig jo om at se fremad. Lad mig komme med et forslag.

Når vi er endt, hvor vi er, skyldes det først og fremmest tidligere regeringers forsømmelse af et problem omkring biomassen, som har været kendt for alle i årevis.

Jørgen Henningsen
Debattør, seniorrådgiver hos Concito og forhenværende direktør i EU-Kommissionen

Da du og de andre politiske partier sidste år besluttede jer for 70-procentsreduktionen, var det selvfølgelig på basis af den måde, emissionerne traditionelt er opgjort på.

Og enhver med sin sunde fornuft i behold kan jo se, at det vil være galimatias at forsøge at stramme den aftale yderligere op ved at lægge et betragteligt antal ekstra millioner tons oveni for at ”klare” biomasseproblemet. Det er svært nok i forvejen.

Men man kunne også se ambitionsniveauet på en lidt anden led.

Revidering af reduktionsmål
De 70 procents reduktion betyder, efter mine beregninger, at vi skal reducere den årlige emission med omkring 29 millioner tons CO2-ækvivalenter fra 2018-niveauet til 2030. Den ambition holder vi fast i.

Men i stedet for at reducere på grundlag af en – fra et klimasynspunkt – tvivlsom metodik, gør vi det i stedet på basis af retvisende CO2-bogføring. Så vi bliver desværre nødt til at ”skrotte” de 70 procent, men vi holder fast i de 29 millioner tons.

29 millioner tons betyder, at vi skal reducere med en mængde, der svarer til et sted mellem 40 og 50 procent af vores ”basisemission” (set i forhold til 1990). Energistyrelsen vil kunne levere det præcise tal, men det vil under alle omstændigheder være verdensrekord, så den gule førertrøje (om end måske i lidt forvasket form) forbliver dansk.

Udover at en reduktion baseret på retvisende bogføring er mere ærlig, er den i øvrigt også lidt lettere at leve op til. Den indebærer jo, at i det omfang det vil lykkes at erstatte den problematiske, træbaserede, importerede biomasse med varmepumper og/eller geotermi i fjernvarmesektoren, giver det (fortjente) point.

I modsætning til det nuværende system, vil mit forslag både hjælpe og tælle, hvor det skal.

Mørketal skal frem i lyset
Og Dan Jørgensen, du bliver nødt til at tage en kammeratlig samtale med Dansk Fjernvarme. For det første må du få dem til at stoppe med at påstå, at deres brug af træbaseret biomasse er CO2-neutralt.

For det andet må du få dem til at medvirke til at få bragt klimapolitikkens mørketal – det vil sige nettoudledningen fra den træbaserede biomasse – frem i lyset. Energistyrelsen synes allerede at have mere materiale, end vi hidtil har hørt om. Og for det tredje må du få dem til at forpligte sig til en gradvis, kvantificeret, reduktion af mørketallet.

Det sidste bliver nok det sværeste, men fjernvarmeværkerne har kollektivt og i mange år profiteret på afgiftsfri energi – noget, der har kostet et betragteligt milliardbeløb årligt på statsbudgettet. Og Dansk Fjernvarme burde have en interesse i som branche at påtage sig afviklingen af den klimaproblematiske biomasse snarere end at måtte acceptere lovgivning på området.

Selvfølgelig giver det ikke mening at skrotte de mange milliarder dyre ombygninger fra de seneste år, men det burde være muligt at nå et rigtig godt stykke vej frem mod 2030. Resten kan roligt vente til årene efter.

Mit forslag er gratis. Jeg håber, du vil overveje det seriøst.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Jørgen Henningsen

Debattør, seniorrådgiver, European Policy Centre, seniorrådgiver, Concito, fhv. direktør, EU-kommissionen
Civilingeniør (kemi), DTU, 1965

0:000:00