Jysk sammenskudsgilde skal hente milliarder til fjernvarmesektoren

EKSPORT: Mens energibranchen afventer regeringens varslede eksportstrategi, er en række offentlige og private jyske aktører gået sammen om at hive penge hjem til fjernvarmebranchen.

Foto: Colourbox
Klaus Ulrik Mortensen

Eksportører af dansk energiteknologi har siden slutningen af april spændt afventet, hvordan regeringens nye eksportstrategi for forsyningssektoren kommer til at se ud.

Her annoncerede Lars Christian Lilleholt (V) på baggrund af nye tal, som for første gang siden finanskrisen viste et fald i den samlede eksport af energiteknologi, at en ny strategi skulle få branchen tilbage på sporet.

En flig af strategien blev offentliggjort som optakt til sidste uges forslag til finanslov for 2017. Men ellers præsenteres strategien i sin helhed senere på efteråret.

Rapport: Fjernvarme vokser med 60 procent
Det forhindrer dog ikke en blanding af offentlige og private aktører i allerede nu at fremlægge deres planer for, hvordan milliarderne atter kan indfinde sig i de danske ordrebøger.

Jylland huser virksomheder som Danfoss, Grundfos og Logstor, som alle er førende på deres områder, og som kunne opnå store markedsfordele ved at gå sammen i eksempelvis et fælles konsortium på fjernvarmeområdet.

Jesper Koch
Analysechef, Grøn Energi

Projektet er et samarbejde mellem de tre vestdanske regioner samt organisationerne State of Green, Grøn Energi, DBDH og Clean. Men hvor regeringen i sin strategi har fokus på alle grønne sektorer, er målet med det konkrete projekt at udvikle værktøjer, der skal øge eksporten i fjernvarmesektoren.

“Det nye samarbejde skal udnytte, at Danmark har et veludbygget hjemmemarked for fjernvarme og dermed gode showcases for internationale delegationer. Det giver derfor mening at opgradere indsatsen vest for Storebælt, fordi vi netop her finder en meget høj koncentration af virksomheder, som producerer intelligente og grønne fjernvarmeløsninger,” siger analysechef i Grøn Energi, Jesper Koch.

Kompetencer skal kortlægges og matches
Bagtæppet for initiativet er blandt andet en rapport, som Cowi i foråret lavede for DI Energi og Dansk Fjernvarme. Og som viser, at eksporten af teknologier til fjernvarme og fjernkøling frem mod 2025 forventes at stige med 60 procent. En stigning, som forventes at kaste 2.400 nye job af sig.

Det siger sig selv, at danske virksomheder som Danfoss, Logstor, Grundfos og Kamstrup vil gøre alt for at sikre sig, at bemeldte potentiale bliver realiseret. Og én måde at gøre det på er ifølge Jesper Koch at kortlægge virksomhedernes særlige kompetencer og teknologier og målrettet matche dem med internationale delegationers behov.

“En vigtig del af arbejdet er at få styr på lavpraktiske ting såsom at gøre det klart for udenlandske aktører, hvem de skal kontakte, hvis de vil blive klogere på de danske løsninger. Og så sikre sig, at alle de relevante parter er samlet på ét sted, så besøget bliver en succes,” forklarer han.

0:000:00