Debat

K: Endelig taber Socialdemokratiets klimapopulisme til fornuften

DEBAT: Det var ren populisme, da Socialdemokratiet i klimaets navn fordømte EU’s liste over løsninger til et bedre energimarked – for løsningerne skal allerede være grønne for at kunne indføres. Nu er S heldigvis kommet på bedre tanker, skriver Pernille Weiss (K), medlem af Europa-Parlamentet.

Da Niels Fuglsang (S) kaldte tilhængerne af PCI-listen for kulsorte, var det klimapopulisme, skriver Pernille Weiss (K).
Da Niels Fuglsang (S) kaldte tilhængerne af PCI-listen for kulsorte, var det klimapopulisme, skriver Pernille Weiss (K).Foto: Niels Fuglsang/Ritzau Scanpix
Flora Juul Holst
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Pernille Weiss (K)
Medlem af Europa-Parlamentet

Meget i politik er sort snak. Alt for mange forkortelser og alt for mange indforståelser, som giver en stor spillebane for politisk volapyk, vi kan hælde i hovedet på hinanden, uden at omgivelserne kan gennemskue, hvem der taler sandt, og hvem der taler smart. 

Faglig jargon findes i alle brancher, men politik er alles anliggende. Også dem, der sætter krydserne og følger med fra lægterne. Det må vi aldrig glemme. 

Tag nu for eksempel debatten i Europa-Parlamentet om PCI-listen. En debat, som foregik i midten af februar og snart tages op igen, når vi skal debattere, hvordan listens projekter skal prioriteres. Hvabehar!? PCI-listen. Allerede dét begreb ekskluderer de fleste i at deltage i samtalen.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Falske anklager fra S
Det er rigtig ærgerligt, for den er faktisk rigtigt vigtig. Og alt for vigtig til, at den bør bruges i led med den grønne populisme, som min socialdemokratiske kollega Niels Fuglsang især gjorde det i skrevne og sociale medier.

Da vi skulle stemme om PCI-listen, brugte han den til at hænge blandt andre mig ud som kulsort – sammen med de 443 kolleger, der stemte som mig. Heriblandt den radikale energipolitiker, Morten Helveg Petersen (R).

Klimakommissær Timmermans og energikommissær Simson har garanteret, at ingen projekter på PCI-listen opnår støtte, hvis de ikke understøtter den grønne omstilling og målene i European Green Deal.

Pernille Weiss (K)
Medlem af Europa-Parlamentet

Den fik hele armen. Vi blev kaldt hyklere, som jo betyder falsk profet eller ulv i fåreklæder. Meget kan man sikkert påstå om Morten og os andre, men at påstå, at vi tør omgå det folkelige mandat, vi har fået af vælgerne, ved at hykle os igennem arbejdet, er altså skrap kost for demokratiet.

Og for klimaet. For PCI-listen, der står for projects of common interest, handler om europæiske energiprojekter af grænseoverskridende natur. De fleste handler om elektricitet, nogle om gas og ganske få om olie.

Listens projekter har til formål at vise, hvordan Europas energimarked kan bindes sammen. For det er det så langtfra endnu. Men vi skal selvfølgelig kunne handle med blandt andet grøn strøm og gas på tværs af landegrænser i EU, efterhånden som vi bliver i stand til at producere den selv.

Kun på den måde kan vi blive selvforsynende og komme ud af det farlige afhængighedsforhold, vi endnu har til især Mellemøstens olie og Putins gas.

Gas som overgangskilde
Den PCI-liste, vi stemte om, da vi sidst var i Strasbourg, er den fjerde af sin slags. Projekter på listen har mulighed for at søge om EU-støtte; men de er langtfra sikret den, selv om Niels Fuglsang gjorde et stort tryllenummer ud af at påstå det modsatte.

Læs også

Både klimakommissær Timmermans og energikommissær Simson har nemlig garanteret, at ingen projekter på PCI-listen opnår støtte, hvis de ikke understøtter den grønne omstilling og målene i European Green Deal.

Men hvis vi skal lave en bæredygtig omstilling, hvor ingen familier må gå fra hus og hjem, så skal vi ikke være berøringsangste eller for fine til at bruge især gas som en overgangsenergikilde. Listen blev som nævnt heldigvis ikke afvist.

Var den blevet det, var vi gået tilbage til den ”gamle” liste og tredje i rækken. Den indeholder langt flere sorte, fossile projekter.

Populismen taber til fornuften
Særligt ét projekt på den nye liste havde jeg været meget ked af at måtte se udskudt på ubestemt tid. Det såkaldte ”North Sea Wind Power Hub”. Dette projekt er et samarbejde mellem ni EU-lande, heriblandt Danmark.

Projektet har potentiale til at kunne levere omkring 20 procent af EU’s samlede energiforbrug. Det er virkelig noget, der batter i den grønne omstilling. Jeg fatter ikke, at Niels Fuglsang og andre socialdemokrater (46 ud over Fuglsang selv) turde risikere, at dette projekt ikke kommer i gang snarest muligt, ved deres imod-stemmer.

Nu er vi videre. PCI-projekterne skal plukkes ud og realiseres. Her konstaterer jeg heldigvis, at Niels Fuglsang tilsyneladende i energiudvalget stemte for at stramme kriterierne op i fredelig mindelighed om, at disse selvfølgelig skal leve op til, at Europa kan blive CO2-neutral i 2050 og i øvrigt leve op til Parisaftalen.

Det tolker jeg som vilje til mindre grøn populisme og derfor som et håb for evnen til ansvarligt, proaktivt og konstruktivt samarbejde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frans Timmermans

Fhv. EU-kommissær for klimapolitik, ledende næstformand for den europæiske grønne aftale
mag.art. i fransk litteratur (Nijmegen Uni. 1985)

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

Niels Fuglsang

MEP (S)
ph.d. (CBS 2021), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00