K og LA revser regeringens energibesparelser

FINANSLOV: Venstres bebudede nedskæringer i den grønne teknologiforskning møder hård kritik fra Konservative og LA. Også industri og erhvervsliv mener, udspillet er betænkeligt. Dansk Folkeparti roser til gengæld regeringen.

Regeringen og finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) kommer til at kæmpe hårdt for at få et flertal bag at skære i energiforskningen, som det er foreslået med udspillet til finansloven.

Ingen af partierne i rød blok vil være med på den øvelse, og nu vendes tommelfingeren også ned fra Konservative og Liberal Alliance.

Konkret lægger Venstre-regeringen op til at skære omkring 400 millioner kroner på grøn forskning på den kommende finanslov. Mere end 320 milioner kroner af dem skal tages fra EUDP-midlerne, der går til udvikling og demonstration af ny energiteknologi.

Men den nedprioritering af energiforskningen er helt forkert, lyder det fra Konservative og Liberal Alliance.

”Det er nogle af de besparelser på det grønne område, som gør allermest ondt,” siger Konservatives klima- og energiordfører, Mette Abildgaard.

Hun peger på, at Danmark netop er blevet et foregangsland på energiteknologi, fordi forskning og støtte til udvikling af nye teknologier er blevet prioriteret.

”Det er klart, at når man beskærer så kraftigt, som regeringen lægger op til, så vil det få konsekvenser for Danmarks mulighed for at være foran på det her område,” siger hun og understreger, at Konservative vil have rettet op på besparelserne i de kommende forhandlinger.

Bekymring i erhvervslivet
Også Liberal Alliance begræder regeringens udspil. Klima- og energiordfører Villum Christensen (LA) henviser til, at klimadebattør Bjørn Lomborg netop peger på, at penge til forskning er godt givet ud, hvis man vil gøre noget for klimaet.

”Det er den forkerte vej at gå at skære på energiforskningen. Der bliver brugt for mange penge til tilskud til driften i energisektoren, men den eneste vej at få prisen ned på, er ved at investere i forskning og demonstration. Så vi er ikke vilde med de besparelser,” siger Villum Christensen.

Bekymringen over besparelserne deles også i dansk erhvervsliv.

Dansk Erhverv deler egentlig regeringens ambition om et mere kritisk blik på støtten i energipolitikken ud fra en ”grøn realisme”, hvor de grønne ambitioner i højere grad skal tage højde for den finanspolitiske situation.

”Vi er dog i udgangspunktet skeptiske over beskæringer på forskningsområdet. Med de ambitiøse politiske mål, som Danmark har på klimaområdet, er det naturligt, at samfundet foretager passende investeringer i at forske og undersøge de teknologiske muligheder for at nå målene og skabe grundlag for erhvervsmuligheder,” siger Dansk Erhvervs chef for energipolitik, Søren Büchmann Petersen.

DI: Styrk indsatsen i stedet
Mere hård er kritikken fra DI, der mener det er betænkeligt og den helt forkerte vej at gå at skære på energiforskningen og EUDP-midlerne. Han henviser til, at Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet selv lige har lavet en evaluering, hvor EUDP-programmet får stor ros.

”Vi advarer mod besparelsen og håber, den endelige finanslov ender et helt andet sted på det her område. Opfordringen fra vores side er helt klar: Styrk indsatsen og lad være med at nedprioritere den tekniske og erhvervsrettede teknologiforskning. Energiforskning og EUDP-midlerne er en direkte fødekilde for den vækst, vi oplever på eksportsiden år for år,” siger Troels Ranis, branchedirektør for DI Energi.

DF: Godt, regeringen lytter
Kritikken gør dog ikke stort indtryk på Dansk Folkeparti, der er glade for, at regeringen ”har taget et kritisk syn på energiområdet”.

”Det er noget, vi har opfordret regeringen til, for vi synes, det her område fik lov til at vokse sig stort under den tidligere regering, da de jo var meget ideologisk optaget af det grønne område. Så vi synes, det er et positivt udspil fra regeringen,” siger klima- og energiordfører Mikkel Dencker.

Han fortæller, at han har hørt kritikken, men også vil sætte sig ud over den.

"Det er meget naturligt, at de, som har nydt godt af nogle bevillinger, bliver utilfredse, når de stopper. Men det ændrer ikke på, at vi mener, det er godt, at man tager en kritisk gennemgang af, om man kan undvære noget. Og det gør regeringens udspil,” siger Mikkel Dencker.

Fredag starter forhandlingerne om næste års finanslov – her er hvert parti i Folketinget inviteret til ”sættemøde” hos finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Forrige artikel Nyt forslag: Danmark skal bygge mere i træ Nyt forslag: Danmark skal bygge mere i træ Næste artikel Politisk aftale lægger afgift på elbiler Politisk aftale lægger afgift på elbiler