Kæmpe flertal i EU-Parlamentet bakker op om strammere krav til energieffektivisering

Et bredt flertal i Europa-Parlamentet stemte onsdag for, at EU skal skærpe sit energisparemål frem mod 2030 markant. Resultatet er godt for klimaet og dårligt for Putin, mener Niels Fuglsang (S), der har forhandlet kompromiset på plads.

Et energisparemål på 40 procent er ambitiøst og vil blive svært for landene at leve op til, lyder det fra MEP Niels Fuglsang (S). 
Et energisparemål på 40 procent er ambitiøst og vil blive svært for landene at leve op til, lyder det fra MEP Niels Fuglsang (S). Foto: Europa-Parlamentet
Daniel Bue Lauritzen

På vej ind i en vinter, der ser ud til at blive historisk dyr, stemte et overbevisende flertal af medlemmerne af Europa-Parlamentet onsdag for, at EU skal til at spare mere på energien.

Konkret har parlamentarikerne nikket til, at EU-landende skal reducere deres samlede energiforbrug med 40 procent i 2030 i forhold til det forventede forbrug samme år.

Det er godt for både økonomien, klimaet og den sikkerhedspolitiske situation, fordi et lavere energiforbrug betyder mindre afhængighed af Ruslands eksport af gas og olie, lyder det fra Niels Fuglsang (S), der har været Europa-Parlamentets chefforhandler på det nye direktiv.

“Det er et ambitiøst mål, og det bliver svært at leve op til, så der skal en indsats til. Men hvis vi gør det, og det vil vi kræve juridisk, at landene gør, kommer det til at betyde noget for Europa,” siger han.

Niels Fuglsang henviser til, at den potentielle energibesparelse ifølge Europa-Kommissionen vil betyde, at EU kan undgå at importere 190 milliarder kubikmeter gas. Det svarer til 3,5 gange kapaciteten i Nord Stream 1-ledningen.

“Det betyder virkelig noget for Putin, hvis vi får brug for betragteligt mindre af hans gas, end vi har i dag,” siger han.

{{toplink}}
Læs også

Teksten blev vedtaget samme dag, som Europa-Kommissionen fremlagde nye forslag om blandt andet at sætte loft over, hvor meget virksomheder må tjene på at sælge energi. Samtidig er der planer om at udjævne elforbruget over døgnet og kampagner, der skal få forbrugerne til at spare mere på energien.

Det er ifølge Niels Fuglsang akutte løsninger på den aktuelle energikrise, mens det kommende energieffektiviseringskrav vil fungere som en mere langsigtet og permanent løsning på problemet.

0:000:00