Kammeradvokaten: Danish Crown skulle have stået som medforfatter på oksekødsrapport

FORSKNING: Danish Crown var så involveret i udarbejdelse af oksekødsrapport, at virksomheden burde have stået som medforfatter til rapporten, lyder foreløbig konklusion fra Kammeradvokaten.

Danish Crown har fået Kammeradvokaten til at se på virksomhedens involvering i omstridt oksekødsrapport fra Aarhus Universitet. 
Danish Crown har fået Kammeradvokaten til at se på virksomhedens involvering i omstridt oksekødsrapport fra Aarhus Universitet. Foto: Morten Stricker/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

På foranledning fra Danish Crown selv har Kammeradvokaten/Advokatfirmaet Poul Schmith set virksomhedens rolle i Aarhus Universitets oksekødsrapport efter i sømmene.

Og herfra lyder den foreløbige konklusion, at Danish Crown burde have stået som medforfatter på oksekødsrapporten fra 2019 på baggrund af sin involvering i at give tekstnære bemærkninger, valg af figurer, titel og forsidefoto.

Det skriver Danish Crown i en pressemeddelelse, efter Kammeradvokaten har undersøgt udarbejdelsen af Aarhus Universitets oksekødsrapporter fra 2015 og 2019.

Den seneste rapport er siden blevet trukket tilbage, både universitetet og Landbrug & Fødevarer har tilbagebetalt bevilgede midler fra Kvægafgiftsfonden, ligesom en institutleder har valgt at trække sig.

Kammeradvokaten mener, at Aarhus Universitet burde have sikret, at Danish Crown stod som medforfatter, men også Danish Crown kritiseres for ikke at have sikret, at det var tydeligt kommunikeret.

Uklare retningslinjer for samarbejde
I undersøgelsen konkluderer Kammeradvokaten desuden, at Danish Crown helt generelt ikke har klart definerede rammer eller kodeks for samarbejde med forskningsinstitutioner, skriver Danish Crown.

Preben Sunke, der er Group COO i virksomheden, understreger, at det er afgørende for Danish Crown at have en uafhængig forskning og et godt samarbejde om de store opgaver inden for klima og bæredygtighed. Derfor har man involveret Kammeradvokaten og bedt om en uvildig vurdering af virksomhedens samarbejdsmetoder med forsknings- og uddannelsesinstitutioner, ligesom Kammeradvokaten i den endelige rapport skal komme med en række anbefalinger til mulige interne initiativer og retningslinjer til fremtidig deltagelse i forskningsarbejde.

Målet er, at retningslinjerne indarbejdes i virksomhedens code of conduct.

"Jeg er naturligvis ærgerlig over, at vi ikke har haft tydelige retningslinjer for og styring på samarbejdet med Aarhus Universitet omkring udarbejdelsen af oksekødsrapporterne. Det er ikke den enkelte medarbejders fejl, men manglende retningslinjer fra virksomhedens side," siger Preben Sunke i pressemeddelelsen. 

0:000:00