Kan en russisk gasledning bruges politisk?

GAS: Nord Stream 2, gasledningen fra Rusland til Tyskland, er blevet et storpolitisk emne, der har sat Danmark på verdenskortet. Selskabet bag afviser blankt, at ledningen kan bruges politisk, og indtil for nylig var tyskerne enige. Men nu har Tysklands kansler, Angela Merkel, skiftet tone.

En del af de rør, der skal lægges fra Rusland til Tyskland som en del af Nord Stream 2.
En del af de rør, der skal lægges fra Rusland til Tyskland som en del af Nord Stream 2.Foto: Jens Büttner/Ritzau Scanpix
Kristoffer Kvalvik

BRUXELLES: ”Nord Stream 2 kan aldrig blive brugt som et politisk våben mod noget land. Tværtimod vil Rusland om meget få år være det eneste land, der er afhængigt at russisk gas.”

Sådan siger Jens D. Mueller, talsmand for Nord Stream 2, der er ejet af det russiske selskab Gazprom.

Han sidder bagerst i pressebussen på turen fra Unipers hovedkvarter i Düsseldorf til en gasterminal på havnen i Rotterdam.

Tyske Uniper er et af fem vestlige selskaber, der har investeret i Nord Stream 2-gasledningen, som efter planen skal gå fra Narvabugten syd for Skt. Petersborg til Lubmin i det nordlige Tyskland.

En rute, der vil føre projektet forbi Bornholm og dermed igennem dansk territorie.

Det har sat Danmark i en svær diplomatisk situation, da flere aktører, herunder USA, har kritiseret projektet for at give efter for russisk indflydelse på det europæiske gasmarked, i en tid hvor man forsøger at ramme landet med økonomiske sanktioner.

Men ifølge Jens D. Mueller er det slet ikke en mulighed, at Rusland skal kunne bruge gasledningen politisk, selvom den vil blive ejet af det russiske selskab Gazprom.

Det er netop den misforståelse, der har ført til, at pressen er blevet taget med på en omfattende tur, der skal give noget substans til diskussionen, siger han:

”Det her projekt følger fuldstændig alle eksisterende nationale og internationale love. Det reflekteres bedst i det faktum, at vi allerede har fået vores tilladelser i Tyskland og Finland.”

0:000:00