Kenneth Thue: Så svært er det heller ikke at finde en god EP-kandidat til dig

KOMMENTAR: Nogle politikområder samler stort set alle de danske kandidater til europaparlamentsvalget. Andre områder hamrer en ideologisk kile ned mellem dem og viser, at der bestemt er forskel på kandidaterne. I denne kommentar ser vi på, hvilke områder der i højest grad splitter kandidaterne. Og forhåbentlig kan du bruge det at komme lidt tættere på dit personlige EP-valg.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kenneth Thue Nielsen

I forbindelse med europaparlamentsvalget har Altinget udarbejdet en kandidattest med svar fra 127 af de 135 danske kandidater til valget.

Testen kan findes her og kan varmt anbefales. Den består af 21 påstande, som kandidaterne kan erklære sig enige eller uenige i.

Nedenfor ser vi først på de tre spørgsmål, hvor kandidaterne samlet set er mest enige (målt ved standardafvigelsen). Dernæst ser vi på de tre spørgsmål, som skiller kandidaterne mest.

Hvis du vil blive klogere på, hvor du skal sætte dit kryds, er der ikke meget at hente i tabellen ovenfor. Kun Liberal Alliance skiller sig ud på to af spørgsmålene - og Dansk Folkeparti på et enkelt. Tabellen viser eksempelvis, at alle kandidater fra blandt andet Socialdemokratiet, Radikale og Konservative er enige i, at ’Medlemslandene skal udfase olie, gas og kul tidligere end 2050’. Den påstand er 90 procent af kandidaterne faktisk enige i, og kun kandidaterne fra Liberal Alliance skiller sig ud.

En lignende enighed finder vi også, når vi ser på de to øvrige spørgsmål i tabellen. Den viser, at 89 procent af kandidaterne er enige i, at ’EU skal vedtage yderligere regler, som begrænser brugen af plastik’, og at 87 procent er enige i, at ’EU skal forebygge migration fra afrikanske lande ved at øge den økonomiske støtte’. Så medmindre du har synspunkter, der passer til netop Liberal Alliance (på to af områderne) eller Dansk Folkeparti (på et enkelt område), er det svært at se forskel på partierne i tabel 1.

I tabel 2 nedenfor ser vi derfor på de påstande, der i højest grad adskiller kandidaterne og partierne. Her finder du masser af ægte politiske forskelle. Og hvis nogle af områderne har betydning for, hvor du sætter dit kryds, kan du forhåbentlig bruge indholdet i tabellen til at guide dig i retning af det rette partivalg for dig.

Spørgsmålet om, hvorvidt ’Der skal være en mindstesats for selskabsskat i EU’, deler i høj grad partierne. De partier, der traditionelt omtales som ’de røde partier’, er enige i påstanden, mens ’de blå partier’ er uenige. Tabellen viser imidlertid også, at kandidaterne fra Venstre har den modsatte holdning end de øvrige ’blå partier’, mens Folkebevægelsen mod EU har samme holdning som de ’blå partier’.

0:000:00