Klima på dagsordenen når de nordatlantiske mandater vender tilbage til Marienborg

Det grønlandske folketingsmedlem Aaja Chemnitz vil tale om klima, og det færøske medlem Sjúrður Skaale vil tale om fængsler, når de nordatlantiske mandater tirsdag for anden gang skal mødes med Mette Frederiksen i forbindelse med forhandlinger om regeringsdannelse. 

Tirsdag skænker Mette Frederiksen igen kaffe op til de nordatlantiske mandater på Marienborg.
Tirsdag skænker Mette Frederiksen igen kaffe op til de nordatlantiske mandater på Marienborg.Foto: Emil Helms / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Der stod blandt andet klima og miljø på dagsordenen, da Socialdemokratiet med fungerende statsminister Mette Frederiksen i spidsen i sidste uge havde bilaterale møder med en lang række partier, som led i de forhandlinger, som på et tidspunkt sandsynligvis vil føre til, at Danmark på et tidspunkt får en ny regering.

Det grønlandske folketingsmedlem Aaja Chemnitz fra IA ønsker, at statsministeren også skal høre hendes input og ønsker på det politikområde. Derfor vil klima være på dagsordenen, når Aaja Chemnitz tirsdag er inviteret til et 30 minutter langt møde på Marienborg nord for København.

Det grønlandske landsstyre, der blandt andet består af IA, ønsker, at der oprettes en særlig klimatilpasningsfond. Og det ønske vil Aaja Chemnitz tage op med statsministeren. For klimaforandringerne mærkes tydeligere og tydeligere i Grønland.

{{toplink}}

”Vi oplever stadig flere naturkatastrofer, som eksempelvis laviner. Vi er derfor nødt til at se på et styrket redningsberedskab,” pointerer Aaja Chemnitz.

De tre øvrige nordatlantiske mandater er også inviteret til Marienborg på tirsdag.

Det færøske folketingsmedlem Sjúrður Skaale vil tale om klima og forsvarspolitik. Samtidig vil han benytte de 30 minutter til at tage nogle af de emner op, som Skaale og hans socialdemokratiske parti Javnadarflokkurin slog på i valgkampen. Det handlede blandt andet om, at Færøerne bliver inddraget i forsvarspolitiske beslutninger, og at Færøerne snart får det nye fængsel, som øerne har efterspurgt gennem adskillige år.

Justitsområdet er stadig et dansk område, som politikerne på Christiansborg lovgiver om. Derfor er det også på Christiansborg, at beslutningen om at opføre et nyt fængsel skal tages. Færøernes nuværende fængsel er indrettet i en gammel radarstation på toppen af et fjeld.

Storme gør det flere gange om året svært at komme til og fra fængslet. Det påvirker blandt andet pårørendes besøg i fængslet samt løsladelsen af varetægtsfængslede. Hvis en dommer eksempelvis beslutter, at en varetægtsfængslet skal løslades, så kan det være svært at efterkomme, hvis fængslet er fanget i en snestorm.

0:000:00