Klimakommissionen savner handling fra regeringen

INDSPARK: Uenigheden om mål og midler i kampen for at reducere udslippet af CO2 var tydelig, da Klimakommissionen og Concito til debatmøde skulle vurdere to organisationers klimaplaner.
Ida SkytteMarie Dissing Sandahl

Der blev delt både ris ros og ros ud, da Klimakommissionen og tænketanken Concito mandag til debatmøde i Ingeniørforeningen gav deres vurdering af klimaplanerne fra Dansk Energi (DE) og Ingeniørforeningen (IDA).

De to organisationer kom tidligere på året med deres bud på langsigtede klimavisioner - henholdsvis "Power to the People" fra DE og "Klimaplan 2050" fra IDA. Førstnævntes mål er at gøre Danmark CO2-neutralt i 2050, mens IDA's mål er en reduktion af drivhusgasser på 90 procent i 2050.

Efterlyser politisk handling
Katherine Richardson, formand for Klimakommissionen, kunne erklære sig enig med flere punkter i begge papirer. Først og fremmest at der er behov for nogle klare politiske signaler og milepæle.

"Jeg har været ude og snakke med ti forskellige kommuner, og der er masser af energi derude. Men der er ikke hverken midler eller rammer til at gøre noget ved det," lød det fra Richardson, der dermed ligger på linje med blandt andre Dansk Energi og Concito, som også begge har efterlyst den længe ventede klimastrategi for den ikke-kvoteomfattede sektor fra regeringen (læs Altingets tidligere artikel om emnet her).

IDA's plan læser jeg som mere samlet og altomfattende end Dansk Energis.

Katherine Richardson
Formand, Klimakommissionen

Med eller uden kul
Katherine Richardson pegede på den største uenighed mellem Klimakommissionen og "Power to the People" - nemlig det faktum, at Dansk Energi vil gøre Danmark CO2-neutralt, mens Klimakommissionens arbejde går ud på at gøre Danmark helt uafhængig af fossile brændstoffer. Og her er kernen CCS - et af DE's væsentligste virkemidler.

"I Dansk Energis vision vil vi i Danmark i 2050 næsten bruge lige så meget kul som i dag. Det er godt nok ikke meget uafhængighed," bemærkede hun og tilføjede:
"Det er godt nok ikke særlig fremsynet og heller ikke foreneligt med vores kommissorium."

Ifølge Dansk Energi kommer kul i "Power to the People" til at fylde cirka 15 procent af den samlede energiproduktion mod 70 procent i dag.

Af andre uenigheder med DE nævnte Richardson, hvad DE vil gøre med fly- og skibstrafikken.

Biomasse og kostvaner
Selv om Katherine Richardson roste begge organisationers klimaplaner, slog hun dog også fast, at:

0:000:00