Klimaminister: EU skal lægge pres på resten af verden til COP24

COP24: Regeringen vil lægge pres på resten af verden for at komme op i gear i den grønne omstilling, siger energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

Sebastian Risbøl Jacobsen

Det er åbenlyst, at det samlede reduktionsbidrag i Parisaftalen langtfra er tilstrækkeligt. Derfor arbejder regeringen for, at EU sender et klart signal til resten af verden under COP24 i december.

Sådan sagde energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), der torsdag var indkaldt til samråd.

Klimatopmøde i Polen
Parisaftalen er en juridisk bindende klimaaftale mellem 196 lande om at reducere udledningen af drivhusgasser. Aftalen blev indgået i Paris 2015 under COP21. Målet er, at den gennemsnitlige globale temperaturstigning ikke må stige med mere end 1,5 grader.

I begyndelsen af december vil det 24. klimatopmøde – det såkaldte COP24 – finde sted i Polen. Og her er det altså vigtigt for regeringen at sende et ambitiøst signal til resten af omverdenen.

"Regeringen har klart meldt ud, at EU skal gå forrest og sætte et mål om netto-nuludledning senest i 2050," sagde ministeren om den langsigtede klimastrategi for EU, som Kommissionen i øjeblikket arbejder på.

Socialdemokratiets klimaordfører, Jens Joel, og Alternativets ditto, Rasmus Nordqvist, satte under samrådet imidlertid spørgsmålstegn ved ministerens udtalte ambitioner og de årlige 250 millioner kroner, regeringen har afsat til bedre miljø og klima over de næste fire år.

Ministeren slog fast, at de 250 millioner kroner ér rammen, men at der netop nu bliver arbejdet på regeringens klimaudspil, som præsenteres i efteråret.

"Om der skal tages hul på råderummet, er en diskussion, vi får efterfølgende, som jeg ikke kan løfte sløret for i dag, fordi vi ikke er endeligt færdige," sagde klimaministeren.

Se hele samrådet her.

0:000:00