Debat

Klimaminister om kvotesystem: Nu skal vi lægge pres på Europa-Parlamentet

DEBAT: EU-landene har vist politisk vilje til at få rettet op på kvotehandelssystemet, så nu handler det om at sikre, at aftalen ikke udvandes i de endelige forhandlinger med Europa-Parlamentet, skriver Lars Christian Lilleholt (V).

Foto: Sophia Juliane Lydolph / Scanpix
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Christian Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaminister 

Jeg er glad for, at Altinget har sat fokus på, hvordan vi får rettet op på EU’s kvotemarked. Et stærkt kvotehandelssystem vil være et solidt fundament for en ambitiøs og omkostningseffektiv energi- og klimapolitik i Danmark og hele EU. Det er ikke nok, at vi går foran med den grønne omstilling i Danmark. Skal vi løse klimaudfordringen, er det afgørende med effektive internationale aftaler, som forpligter mange lande. Men det er samtidig åbenlyst, at kvotehandelssystemet desværre ikke har levet op til alle vores forhåbninger.

Der er bred enighed om diagnosen. Kvotehandelssystemet er plaget af grundlæggende konstruktionsfejl, der har skabt et stort overskud af kvoter og gjort det for billigt at udlede CO2. Miljøvismand Lars Gårn Hansen peger i sit indlæg på, at den ideelle løsning er at annullere kvoter permanent. Det er jeg enig i. Derfor har regeringen i EU-forhandlingerne netop presset på for at få bugt med kvoteoverskuddet. 

Aftale styrket med armeringsjern 
Det er lykkedes os at få en aftale mellem EU-landene på plads i februar. Som jeg skrev i mit tidligere indlæg i Altinget, har vi denne gang ikke nøjedes med at mure sprækkerne i fundamentet til. Vi har styrket det med armeringsjern. Det lyder måske lidt voldsomt. Det er det faktisk også.

Det er et stærkt signal om, at EU-landene faktisk har politisk vilje til at få kvotesystemet rettet op. Og lidt af en sejr for Danmark, hvor skiftende regeringer med bred opbakning fra Folketingets partier, erhvervslivet og civilsamfundet gennem en længere årrække har presset på for at få fjernet kvoteoverskuddet.

Lars Christian Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaminister

Vores aftale indebærer, at størstedelen af kvoteoverskuddet vil blive taget ud af markedet og annulleret. Helt konkret vil flere milliarder af kvoter blive flyttet hurtigere til den markedsstabiliserende reserve fra 2019 og annulleret permanent fra 2024 og fremefter. Det er et ret stort skridt i den rigtige retning. 

Det skal dog siges, at vi ikke er i mål endnu. Vi skal forhandle den endelige aftale på plads med Europa-Parlamentet. Derfor håber jeg selvfølgelig, at Europa-Parlamentet vil følge den ambitiøse linje, som vi har lagt i Ministerrådet.

Den politiske vilje er der
Jeg vil i den forbindelse gerne kvittere for anderkendelsen fra Christian Poll og Margrete Auken, der peger på, at EU-landenes reformforslag har markant mere slagkraft end Europa-Parlamentets. Det er værd at bide mærke i. Det er et stærkt signal om, at EU-landene faktisk har politisk vilje til at få kvotesystemet rettet op. Og lidt af en sejr for Danmark, hvor skiftende regeringer med bred opbakning fra Folketingets partier, erhvervslivet og civilsamfundet gennem en længere årrække har presset på for at få fjernet kvoteoverskuddet.

Er aftalen, som vi nu har på bordet, så nok til at kvotesystemet kommer til at drive den grønne omstilling frem mod 2030? Det vil næppe være tilfældet. Der vil stadig være behov for at fortsætte renoveringen af kvotehandelssystemet og lukke færre kvoter ud på markedet. Og det ville nu engang være bedre, hvis vi en gang for alle fik rettet op på alle kvotehandelssystemets medfødte skavanker med mere gennemgribende reformer. 

Men som Christian Poll konstaterer, bør vi ikke lade det bedste blive det godes fjende. Får vi vedtaget EU-landenes aftale, vil vi styrke kvotehandelssystemet både på den korte og lange bane og sende et signal om, at der er politisk opbakning til omkostningseffektiv grøn omstilling i Europa. Selvom vi kunne ønske mere, vil det være et godt fundament at bygge videre på.

Hånd i hånd med dansk omstilling
Det er særligt glædeligt, at en vedtagelse af EU-landenes reformforslag – som Klimarådet har påpeget – også vil medføre, at vi får en langt større klimaeffekt ud af Danmarks grønne omstilling i energisektoren frem mod 2030. Frem for at frigøre kvoter til senere brug andetsteds i EU, vil udbygning af vedvarende energi i Danmark i stedet føre til en permanent reduktion af det samlede udbud af kvoter i EU, da de fleste kvoter ikke vil blive brugt andetsteds i EU, men vil blive annulleret permanent. 

Derfor lægger vi ikke alle vores æg i én kurv og venter på, at vi får et perfekt kvotehandelssystem. Det kan klimaet ikke vente på. Regeringen er fast besluttet på at fortsætte Danmarks grønne omstilling og har derfor sat en målsætning om, at Danmark i år 2030 skal have mindst 50 procent af sit energibehov dækket af vedvarende energi.

Et styrket kvotehandelssystem hjælper os på rette vej ved at gøre vedvarende energi mere konkurrencedygtig og mindske behovet for støtte. På den måde går effektiv EU-regulering hånd i hånd med vores nationale ambitioner.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00