Klimaministeren får fast sæde i regeringens magtfulde maskinrum: ”Det er uhyre vigtigt”

GRØN MAGT: For første gang får klimaministeren plads i regeringens magtfulde økonomiudvalg. Det er et signal om Dan Jørgensens styrke i partiet og om, at klima skal prioriteres højt i regeringens arbejde, lyder det.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Morten Øyen

Med Dan Jørgensen og Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets nye plads i regeringens økonomiudvalg er konturerne af et nyt grønt ministerimperium måske ved at opstå.

Fakta
Økonomiudvalget

Udvalget behandler forslag til finanslove, de økonomiske relationer til kommuner og regioner og andre initiativer og sager med væsentlige konsekvenser for økonomi og budget. Økonomiudvalget mødes normalt én gang om ugen.
Medlemmer er:
  • Finansminister Nicolai Wammen (formand)
  • Social- og indenrigsminister Astrid Krag
  • Skatteminister Morten Bødskov
  • Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen
  • Erhvervsminister Simon Kollerup.

Siden Svend Aukens ”miljøimperium” havde sæde i regeringens koordinationsudvalg i 1990’erne har et grønt ministerium i hvert fald ikke haft så central en plads i nogen dansk regering.

”Det afspejler den store rolle, klima har fået – det var vel det vigtigste tema ved folketingsvalget. Og så er det netop i forhold til klima, at de fire partier bag ’forståelsespapiret’ kan lave en masse politik sammen,” siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Derfor er der oplagte politiske grunde til, at det grønne får en særlig placering i regeringsarbejdet. Men Erik Holstein peger også på, at den nye ministers person har betydning.

Det er topfedt for et ministerium. Pludselig får det adgang til regeringens inderste rum. Det er fedt for Dan Jørgensen, det er fedt for ministeriet, og det er sikkert også fedt for klimaet.

Susanne Hegelund
Forfatter og partner i Hegelund & Mose

”Dan Jørgensen er helt central i den socialdemokratiske topledelse,” siger han.

Løfter ministeriet
Økonomiudvalget behandler forslag til finanslove, de økonomiske relationer til kommunerne og regioner og andre initiativer og sager med væsentlige konsekvenser for statens økonomi og budget.

I praksis er det stort set alle større sager i en regering, som kommer forbi. Det giver medlemmerne af økonomiudvalget unik indsigt og magt i regeringen.

Og det er afgørende for et ministerium og dets departementschef, der med et bliver en af Slotsholmens stjerner. Det fortæller Jørgen Grønnegård Christensen, som er forvaltningsekspert og professor emeritus  fra Aarhus Universitet.

”Det betyder rigtig meget for et ministerium at blive løftet op på det her niveau. Man bliver inddraget i forberedelserne med alt af økonomisk betydning i regeringen. Og det rækker jo langt ud over ens eget ressort,” siger Jørgen Grønnegård.

Sidder med af politiske grunde
At det er første gang, Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet fast skal hjælpe sin minister i det arbejde, behøver ikke været noget problem. Det fortæller Susanne Hegelund, der er forfatter til flere bøger om embedsmænd og magtspillet på Slotsholmen.

Hun peger på, at der findes flere eksempler fra historien, hvor en minister får plads i økonomiudvalget, selv om ministerens ministerium ikke umiddelbart er et tungt økonomisk ministerium.

”En minister behøver ikke nødvendigvis at have med økonomi at gøre for at være med. Man kan sagtens sidde med af politiske grunde,” siger hun og peger på, at statsminister Mette Frederiksens beslutning om at placere Dan Jørgensen i det centrale regeringsudvalg sender et klart signal om, at klima skal prioriteres højt.

”Det er en måde at sikre klimadimensionen i det økonomiske arbejde i regeringen. Man kan så godt rejse spørgsmålet, om det så kun er en cadeau til klima, eller om det er til en erfaren minister. Men det er slet ikke ulogisk,” siger Susanne Hegelund og tilføjer:

”Det er topfedt for et ministerium. Pludselig får det adgang til regeringens inderste rum. Det er fedt for Dan Jørgensen, det er fedt for ministeriet, og det er sikkert også fedt for klimaet.”

Ændrer forholdet til Finansministeriet
Spørger man et af de partier, der har forhandlet grundlaget for regeringen, så er det vigtigt med en klimaminister i regeringens centrale udvalg.

”Det er utrolig godt. Så bliver ministeriet ikke hele tiden modarbejdet af Finansministeriet – i stedet skal de hjælpe hinanden om at nå enighed på økonomiudvalgsmøderne uge efter uge. Det kræver en mentalitetsændring,” siger Radikales klima- og energiordfører, Ida Auken, der forventer, at erhvervsminister Simon Kollerup, der er tidligere fødevareordfører, også bliver en ”grøn stemme” i økonomiudvalget.

”På den her måde bliver det grønne ikke bare nogle øer i en regering. Det grønne kommer helt ind i maskinrummet,” siger hun.

Også hos Dansk Energi er man godt tilfreds med Mette Frederiksens beslutning.

”Klima er mere end bare ministeriets ressort. Det er jo også transport, landbrug, boliger og erhvervspolitik. Skal man nå regeringens klimamål, så skal klima tænkes ind meget bredere, og andre ministerier skal trække i den samme retning. Så det er uhyre vigtigt,” siger administrerende direktør i Dansk Energi Lars Aagaard.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

Jørgen Grønnegård Christensen

Professor emeritus, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet, forfatter
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Lars Aagaard Møller

Klima-, energi- og forsyningsminister (M)
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1994)

0:000:00