Klimaordfører i spil som Enhedslistens nye frontfigur

ANALYSE: To personer er lige nu i spil som ny frontfigur for Enhedslisten, når Pernille Skipper på et tidspunkt trækker sig. Det bliver et valg mellem folkelighed og erfaring, og så vil strategien for det næste folketingsvalg også spille ind.

Mai Villadsen (tv) og Rosa Lund (th) er i spil som Enhedslistens næste politiske ordfører.
Mai Villadsen (tv) og Rosa Lund (th) er i spil som Enhedslistens næste politiske ordfører.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Det kom ikke en gang til afstemning.

Allerede få timer inde i Enhedslistens årsmøde - der løb af stablen i weekenden - stod det klart, at partiets omdiskuterede rotationsprincip ikke bliver ændret i år. De delegerede valgte simpelthen at stemme en dagsorden igennem uden det punkt på programmet.

Dermed er der meget lange udsigter til, at partiets frontfigur Pernille Skipper kan få en tur mere i Folketinget, hvorfor partiet efterhånden har travlt med at køre en ny politisk ordfører i stilling.

Og der er da også en plan, sagde Pernille Skipper efter afstemningen lørdag, hvor hun dog samtidig slog fast, at hun som minimum vil blive på posten året ud.

Det har da også været planen først skifte ud efter nytår, siden folketingsgruppen i sommers internt drøftede situationen og en mulig udskiftning. Desværre for Enhedslisten er der bare ikke én oplagt kandidat, som man med sikkerhed ved, vil kunne fylde Pernille Skippers store sko ud. Men ifølge Altingets oplysninger er spørgsmålet efterhånden kogt ned til to personer, som er i spil til at overtage posten.

Rets- og udlændingeordfører Rosa Lund samt klima- og miljøordfører Mai Villadsen har begge tilkendegivet overfor resten af gruppen, at de gerne vil stille sig til rådighed. Dermed tyder det på, at det efter Johanne Schmidt-Nielsen og Pernille Skipper igen skal være en ung kvinde, der skal være partiets ansigt ud ad til.

Det sikre kort
Rosa Lund er med sine 33 år den ældste af de to og ligner umiddelbart det mest sikre kort. Hun er nemlig den mest erfarne med flere kilometer i benene, når det kommer til parlamentarisk arbejde. Hun har været partiets retsordfører siden valget i 2019, hvor hun eksempelvis har markeret sig på spørgsmålet om samtykkebaseret voldtægtslovning. Men Rosa Lund er faktisk i gang med sin anden valgperiode, da hun nemlig allerede kom i Folketinget i 2011. Her varetog hun blandt andet posten som uddannelsesordfører, indtil hun overraskende røg ud ved valget i 2015.

Udover sin større erfaring med det parlamentariske arbejde har Rosa Lund også den fordel, at hun populær i baglandet. Ved en urafstemning om valg af folketingskandidater blandt partiets medlemmer, er hun således topscorer, mens Mai Villadsen kommer ind på en femteplads. En meningsmåling, som Altinget netop har fået foretaget, viser i øvrigt, at Rosa Lund både er mere kendt og mere populær i befolkningen end Mai Villadsen. Om end de begge er relativt ukendte i befolkningen (se måling i faktaboks).

Villadsen er mere folkelig
Men da det alligevel ikke ligger på den flade hånd at vælge Rosa Lund, er det fordi flere ser et større potentiale i Mai Villadsen, der har markeret sig relativt stærkt på miljø- og klimaområdet, der i stigende grad er afgørende for store vælgergrupper. Selvom de to på mange måder minder om hinanden, så bliver Villadsen set af flere centrale kilder som mere karismatisk og folkelig. Altså den af de to, der har det største mulighed for at opnå en popularitet, der kan matche partiets to seneste frontfigurer. En popularitet, der har været en fuldstændig afgørende faktor i Enhedslistens fremgang det seneste årti.

Dokumentation
Er du positivt eller negativt stemt over for følgende politiker?
  Pernille Skipper Rosa Lund Mai Villadsen
       
Positivt 44% 15% 8%
Negativt 34% 23% 13%
Kender ikke pågældende politiker 11% 50% 64%
Ved ikke 11% 13% 16%

Målingen er foretaget af Epinion for Altinget og DR. Den er udarbejdet på baggrund af i alt 1.029 gennemførte interview med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover. Interviewene er gennemført i perioden 22. – 28. september 2020 


0:000:00