Debat

Klimaråd skal nedsættes snarest

DEBAT: På onsdag vedtages Danmarks første klimalov. Det klimaråd, som loven lægger op til, bør nedsættes snarest, så det kan sikre både kort- og langsigtede klimamål, skriver Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.
Vi skal bruge den klimalov, der nu går igennem, bygge videre på dens fundament og have nogle ambitiøse politikker vedtaget, skriver Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.
Vi skal bruge den klimalov, der nu går igennem, bygge videre på dens fundament og have nogle ambitiøse politikker vedtaget, skriver Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.Foto: WWF
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Gitte Seeberg
Generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Der er snart gået tre år, siden regeringen i sit regeringsgrundlag lovede, at Danmark skulle have en klimalov.

Loven skal sikre højt ambitionsniveau på klima- og energiområdet og befæste Danmarks position som et af de lande, der både gør en positiv forskel for klimaet og høster økonomiske gevinst ved at være førende på det grønne område.

I morgen bliver løftet så indfriet, når Folketinget tredjebehandler og efter alt at dømme vedtager Danmarks første klimalov i kølvandet på lande som Storbritannien og Skotland, der i flere år har haft klimalove.

Det er en stor glæde for WWF Verdensnaturfonden og mig personligt, at klimaloven har opbakning fra begge sider af Folketinget. Vi har længe haft det som en topprioritet at sikre, at Danmark får en klimalov.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Nu gælder det om, at politikerne leverer på de tiltag, som loven lægger op til. I en fart.

Klimaråd skal sikre langsigtede mål
Det gælder primært oprettelsen af et uafhængigt klimaråd og den femårige fastsættelse af nationale klimamålsætninger, der rækker 10 år frem.

Med maksimalt et års tid til næste folketingsvalg er det rettidig omhu allerede nu at overveje, hvad der skal til for at sikre, at vi lever op til to-graders målsætningen, så de katastrofale konsekvenser af klimaforandringer afbødes.

Gitte Seeberg
Generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden

Begge dele vil nemlig være med til at styrke rammerne på klima- og energiområdet, hvilket er helt nødvendigt for at sikre grøn innovation og vækst og for at nå langtidsmålet om, at Danmarks energiforbrug, inklusiv transport, dækkes fuldt og helt af vedvarende energi i 2050.

Klimarådet skal nedsættes hurtigst muligt, så det er klar til at begynde sit virke senest ved nytår. Rådet skal sikre bred og videnskabelig rådgivning af regeringen, og at både de kortsigtede og de langsigtede klima- og energipolitiske mål ikke tabes af syne.

Det bliver naturligvis afgørende, at rådet sammensættes af dygtige eksperter inden for de relevante områder, og at der findes en formand, som kan give rådet både tyngde og legitimitet - og som kan kommunikere i offentligheden.

For udover at rådgive regeringen får rådet også en vigtig opgave i at bidrage til at styrke den offentlige klimadebat.

Fremtidens klima skal planlægges nu
Regeringen bør samtidig sikre, at der allerede i starten af næste år fastsættes det første nationale klimamål, der peger 10 år frem, så der tegnes et klart 2025-perspektiv, som fortsætter den flotte linje fra 2020-målet, og som afspejler den klimamæssige udfordring, vi står over for.

Klimaet har ikke råd til at vente - og det har den grønne industri i Danmark heller ikke.

I det hele taget vil jeg, nu hvor klimaloven bliver til virkelighed, opfordre Folketinget til at formulere, hvad de næste skridt for Danmark skal være på klima- og energiområdet.

Vi skal bruge den klimalov, der nu går igennem, bygge videre på dens fundament og have nogle ambitiøse politikker vedtaget, hvis vi skal fastholde Danmark i rollen som foregangsland.

Med maksimalt et års tid til næste folketingsvalg er det rettidig omhu allerede nu at overveje, hvad der skal til for at sikre, at vi lever op til to-graders målsætningen, så de katastrofale konsekvenser af klimaforandringer afbødes.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Gitte Seeberg

Direktør, Autobranchen Danmark, fhv. MF (K og NA), fhv. MEP (K)
cand.jur. (Københavns Uni. 1986)

0:000:00