Klimarådet er ikke i tvivl: Det kan kun gå for langsomt med udfasning af kul på Nordjyllandsværket

En regning på 500 millioner kroner for at fremrykke udfasning af kul på Nordjyllandsværket afskrækker ikke Klimarådet. Et kulstop er kun blevet mere presserende med regeringens nye 2025-klimadelmål, siger Klimarådets formand Peter Møllgaard.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Koster en fremrykket kuludfasning 500 millioner kroner vil det stadig være en forholdsvis billig måde for samfundet at reducere den årlige udledning i 2025 med 0,7 millioner ton CO2.

Sådan lyder det fra Klimarådets formand, Peter Møllgaard, efter der på ny ses på at få fremrykket et kulstop på det nordjyske værk.

Klimarådet foreslog netop dette for et år siden, men uden det har haft klangbund hos regeringen.

Nu ser klimaminister Dan Jørgensen (S) dog nærmere på at fremrykke kulstoppet på Nordjyllandsværket fra 2028 til senest 2025 efter ønske fra Venstre og Konservative.

Og det giver rigtig god mening, mener Klimarådets formand.

”Det kan nås inden 2025, og jo før desto bedre for klimaet,” siger Peter Møllgaard i en skriftlig kommentar til Altinget. 

Vi vurderer, at en fremrykning af kulstoppet vil være en god og omkostningseffektiv måde at nå tættere på det nye 2025-mål.

Peter Møllgaard
Formand for Klimarådet

Blevet dyrere at fyre med kul
Her fortæller han, at Klimarådet har vurderet, at det teknisk godt kan lade sig gøre at droppe kullet på Nordjyllandsværket. Og selvom det kan blive nødvendigt med en vis varmeproduktion fra gaskedler, der fyrer med fossil naturgas, så er udledningerne ved dette markant lavere, end hvis man bruger kul.

At regningen ifølge Nordjyllandsværket selv kan løbe op i cirka 500 millioner kroner for at fremrykke kuludfasningen, bør ikke få politikerne til at ryste på hånden, mener Peter Møllgaard.

”Jeg kender ikke alle detaljerne omkring estimatet på 500 millioner kroner, så jeg kan dårligt kommentere på, om den vurdering er retvisende. Klimarådets vurdering er dog, at udfasning af kulkraft før 2025 fortsat ser attraktivt ud, og at økonomien i kulkraft er blevet forværret af den stigende CO2-kvotepris i EU. Det er med andre ord blevet markant dyrere at fyre med kul, og det er vigtigt, at analyser af kuludfasning tager højde for dette,” siger han.

0:000:00