Klimarådet tvivler på regeringens liberalisering vil føre til mindre import af affald

Klimarådet er ikke overbevist om, at den politiske beslutning om at konkurrenceudsætte forbrændingsanlæg vil forhindre import af plastholdigt affald. Det kan udfordre regeringens klimamål.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Klimagevinsten tælles allerede med i regnskabet, men det står stadig ikke klart, hvorfor regeringens aftale om at konkurrenceudsætte affaldsforbrændingsanlæg vil forhindre import af plastaffald.

Klimarådet vurderer, at det ikke er konsistent med frozen policy-tilgangen at indregne en reduktionseffekt af beslutningen om konkurrenceudsættelse.

Klimarådet

Det mener Klimarådet, der i sin kommentering af Energistyrelsens klimafremskrivning sår tvivl om regeringens forventede reduktioner fra affaldssektoren i 2030.

Klimafremskrivningen bruges ofte af regeringen til at vise, hvor tæt den er på at nå klimamålet om 70 procent CO2-reduktion i 2030. 

I klimafremskrivningen er der indregnet CO2-reduktioner fra, at forbrændingsanlæg lukker i stor stil som følge af konkurrenceudsættelse og dermed stop for import af affald. Men indtil videre er det bare hensigter formuleret i en aftale.

”Der er i Klimarådets optik på nuværende tidspunkt ikke vedtaget virkemidler til at forhindre import, og derfor er det metodisk set inkonsistent at indregne lukning af de danske forbrændingsanlæg ud over markedsudviklingen,” skriver Klimarådet i nyt notat, der udkommer onsdag.

Klimamål udfordres

Klimarådet noterer, at Energistyrelsen har lavet en ”følsomhedsanalyse,” der opstiller et scenarie, hvor værkerne kører, indtil de er udtjente eller vil kræve en større reinvestering. Det vil føre til, at kapaciteten først er reduceret med 30 procent i 2035, hvilket vil udfordre klimamålet i 2030.

”Det medfører, at udledningen i 2030 øges med 0,6 millioner ton CO2 i følsomhedsanalysen. Klimarådet vurderer, at en potentiel merudledning på 0,6 millioner ton i 2030 vil være en væsentlig udfordring i forhold til opnåelse af 70-procentsmålet,” skriver Klimarådet.

Energistyrelsens følsomshedsanalyse bør desuden ikke stå alene, mener regeringens klimarådgivere. De opfordrer Energistyrelsen til også at lave et alternativt scenarie for udledningerne uden en kapacitetsreduktion og med forsat import af affald. 

0:000:00