Klimaskeptikere undertrykkes

KLIMAFORSKNING: Det bliver sværere og sværere at få offentliggjort forskning, der går imod tesen om menneskeskabt global opvarmning, hævder forskere.
Niels Th. Dahl

Forskere, hvis resultater peger i den modsatte retning af den etablerede norm på klimaområdet, får sværere og sværere arbejdsbetingelser, skriver Kristeligt Dagblad.

Det er både blevet vanskeligere at få offentliggjort forskningsresultaterne, og samtidig er politikerne i mindre og mindre grad villige til at lytte til alternative stemmer i debatten, siger to forskere til bladet:

"Klimadebatten er blevet meget følelsesladet og politiseret, og det har tilsidesat den almindelige videnskabelige praksis, fordi man kun hører én side. Normalt hilser man det velkomment, når konklusionerne udfordres, men der har udviklet sig en ubehagelig tendens til, at synspunkter, der afviger fra FN's Klimapanel og dermed danske politikeres, bliver mødt med vrede, og det skader forskningsmiljøet," siger professor Ole Humlum fra Oslo Universitet, hvis forskning tyder på, at den globale temperatur i disse år ikke er stigende, men faldende.

Politikere lytter kun til én stemme
Den danske professor Henrik Svensmark fra Danmarks Rumcenter har i flere år forsket i betydningen af solens intensitets betydning for klimaet på jorden. Han mener, politikerne i et vist omfang er holdt op med lytte fordomsfrit til forskningen:

Der har udviklet sig en ubehagelig tendens til, at synspunkter, der afviger fra FN's Klimapanel og dermed danske politikeres, bliver mødt med vrede.

Ole Humlum
Professor, Oslo Universitet

"Politiske og økonomiske interesser har overtaget styringen af, hvilke konklusioner man ønsker at lytte til. Det skævvrider forskningen og giver ikke det bedste grundlag at træffe beslutninger på," siger Henrik Svensmark til Kristeligt Dagblad.

Politikere tør ikke stå alene
Videnskabsetiker Mickey Gjerris mener, den stærke politiske styring skyldes, at klimapåvirkningerne kan give så store konsekvenser, at politikerne ikke ønsker at stå alene med beslutningerne:

"Det er et svært ansvar, og derfor føler politikerne sig tvunget til at ensarte forskningen, så de kan dele ud af skyldes, hvis noget går galt," siger han og tilføjer, at udviklingen er "dybt problematisk".

0:000:00