Klimatopmøde blev en ”fiasko”: Her kunne verdens lande ikke enes

COP25: Løsninger på store knaster som kvoteregler, klimamål og kompensation til ulande udeblev, da verdens lande var samlet til FN’s storstilede klimatopmøde i Madrid. Få overblik over uenighederne her.

Foto: Oscar Del Pozo/AFP/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Det lykkedes ikke for det internationale samfund at vise tilstrækkelig med ambitioner og lederskab på klimaets vegne på FN’s årlige klimatopmøde, der i de seneste uger har fundet sted i Madrid.

Sådan lyder dommen fra adskillige organisationer, eksperter og politikere efter mødets afslutning søndag.

Den danske klimaminister, Dan Jørgensen (S), har i Information for eksempel kaldt COP25 for en "fiasko", der ifølge ministeren burde give "anledning til en del selvransagelse i de lande, der reelt blokerede for et positivt resultat".

FN’s 25. klimatopmøde skulle allerede været afsluttet fredag aften, men endte med at blive historisk langt, da landene efter hårde forhandlinger først blev enige om en kompromisaftale søndag ved middagstid.

Danmark har fra starten haft som hovedprioritet, at vi ikke måtte få et kvotesystem, der undergraver den reelle klimaindsats.

Dan Jørgensen (S)
Klimaminister

Altinget giver her et kort overblik over, hvad og hvem der særlig skabte problemer i forhandlingslokalet.

Fælles kvoteregler
En af opgaverne på klimatopmødet i Madrid var at fastsætte nogle regler for Paris-aftalens Artikel 6, der omhandler muligheden for at handle med CO2-kvoter – selvsamme opgave måtte nemlig udskydes på COP24 i Polen sidste år.

Spørgsmålet om kvoteregler endte dog endnu en gang med at blive en af de helt store knaster i forhandlingerne.

Kort fortalt indebærer handel med CO2-kvoter, at et land kan købe kvoter fra andre lande og dermed ret til at udlede mere CO2. Sælger et land en kvote, forpligter man sig omvendt på at reducere sine udledninger.

En alliance på i alt 31 lande, der blev ledt an af Costa Rica og blandt andre talte Danmark, offentliggjorde lørdag et fælles bud på et regelsæt.

0:000:00