Klimavismand: Regeringen mangler at forholde sig til biomasse

ENERGIUDSPIL: Peter Birch Sørensen efterspørger en politisk diskussion om biomasse og bakkes op af Danmark Naturfredningsforening. Dansk Energi bekymrer sig for, hvordan omstillingen til biomasse kan fortsætte.

Klimarådet præsenterer mandag sin fjerde hovedrapport om biomasse. Her ses formand Peter Birch Sørensen ved præsentationen af rådets tredje rapport om omstillingen frem mod 2030.
Klimarådet præsenterer mandag sin fjerde hovedrapport om biomasse. Her ses formand Peter Birch Sørensen ved præsentationen af rådets tredje rapport om omstillingen frem mod 2030.Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix
Kasper Kaasgaard

Regeringens energiudspil komme for let hen over den største vedvarende energikilde i det danske energimiks, biomasse.

Fakta

Det står der i udspillet om biomasse

  • Støtteordningen til elproduktion med biomasse på eksisterende værker, der ikke er afskrevet, fortsætter også efter april 2019, hvor ordningen ellers udløber. Der laves en ny ordning for afskrevne værker, som skal være sammenlignelig med støtteniveauet til anden grøn strøm. 
  • Støtte til ny elproduktion ved biomasse skal hentes fra en teknologineutral pulje på 4,2 milliarder kroner i perioden 2020-2024. 
  • Der skal oprettes en bioenergi-taskforce. 
  • Kraftvarmekrav og brændselsbindinger udfases gradvist. Først i de små fjernvarmeområder fra 2019, så i de mellemstore områder 2020-2025 og sidst i de store områder senest 2030. 
  • Elvarmeafgiften skal sænkes permanent til 15 øre/kWh fra 2021.

Kilde: Energi - til et grønt Danmark

Det mener formanden for Klimarådet, Peter Birch Sørensen.

”Der står ikke ret meget om biomasse i regeringens udspil, selvom der er udsigt til en stor stigning i vores forbrug. Man kunne godt ønske sig en diskussion af, hvordan vi sikrer, at det faktisk gavner klimaet, at vi omstiller til biomasse,” siger han.

Klimavismanden sætter dermed rammen for sit råds kommende hovedrapport om netop biomasse: Danmark har EU’s klart største import af biomasse og har et forbrug per indbygger langt over det globale gennemsnit.

Der vil være en kæmpemæssig efterspørgsel på biomasse i fremtiden, og den dummeste måde at bruge det på er at brænde det af i et kraftværk.

Maria Reumert Gjerding
Præsident, Danmarks Naturfredningsforening

Biomasse bliver betragtet som CO2-neutralt og udgør i kraft af det den største blok af Danmarks vedvarende energi. Klimarådet vil i sin rapport kigge nærmere på de forudsætninger, som bestemmer biomasses klimapåvirkning.

”Vi har en længere diskussion af, hvilke forudsætninger der skal være opfyldt, før man kan tale om en klar fordel for klimaet ved at erstatte fossile brændsler. Umiddelbart er den mest sikre effekt ved biomasse, at der bliver udledt CO2, når det brændes af – ovenikøbet ofte mere, end når man brænder kul af,” siger Peter Birch Sørensen.

DN vil udfase inden 2040
Han bakkes op af Danmarks Naturfredningsforening. Deres nye præsident, Maria Reumert Gjerding, anerkender biomassens rolle på kort sigt, men ønsker det samtidig udfaset inden 2040.

”Det vigtige for os er, at man laver en plan nu, hvor man sørger for, at de her værker bliver sendt på pension. Det er nødvendigt at anerkende, at biomasse er problematisk for klimaet, og at presset på verdens skove er for stort,” siger hun og fortsætter:

”Udspillet og den endelige aftale skulle meget gerne indeholde en udfasningsplan for biomasse på to punkter: Hvordan vi får biomasse ud af vores kraftvarmeproduktion, og hvordan vi får sikret på kort sigt, at så meget af biomassen som muligt er dansk.”

0:000:00