Klimavismand slår fast: ”Det har entydigt en positiv klimaeffekt, hvis vi aflyser ny oliejagt”

INTERVIEW: Det er ensidigt at udlægge Klimarådets analyse af 8. udbudsrunde som kun at fokusere på Danmarks fortælling som grønt foregangsland, mener Klimarådets formand. Analysen viser, at et stop for ny olie- og gasjagt i den danske del af Nordsøen har en positiv klimaeffekt. Havde det ikke det, var der slet ingen historie at fortælle, siger han.

Klimarådets formand, Peter Møllgaard, under fremlæggelsen af rådets rapport i marts 2020. Heri blev særligt forslaget om en CO2-afgift modtaget køligt af klimaminister Dan Jørgensen. Siden har ministeren været tøvende med at omfavne Klimarådets anbefaling om at annullere 8. udbudsrunde af olie- og gasjagt i Nordsøen.
Klimarådets formand, Peter Møllgaard, under fremlæggelsen af rådets rapport i marts 2020. Heri blev særligt forslaget om en CO2-afgift modtaget køligt af klimaminister Dan Jørgensen. Siden har ministeren været tøvende med at omfavne Klimarådets anbefaling om at annullere 8. udbudsrunde af olie- og gasjagt i Nordsøen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Der gik ikke mange minutter, fra Klimarådets anbefaling om at stoppe ny olie- og gasjagt i Nordsøen var offentliggjort, til tv-nyhederne viste dækbilleder fra Esbjerg Havn og kommentarer fra først en bekymret borgmester og siden en skuffet klimaminister.

Fakta
Olie og gas i Nordsøen

Danmark har indvundet olie og gas fra den danske del af Nordsøen siden 1972.
I 2015 var der produktion på i alt godt 55 platforme og 19 olie- og gasfelter i den danske del af Nordsøen.
Med de nuværende udbudsrunder kan der udvindes olie og gas i Nordsøen frem til 2052, med en eventuel 8. runde vil produktionen kunne løbe til mindst 2055.
I perioden fra 1973-2014 har staten haft en indtægt fra Nordsøen på cirka 404 milliarder kroner i 2014-priser. Indtægterne toppede i 2008 med en rekordstor ekstraindsprøjtning på 36 milliarder kroner til 
statskassen. Det beløb er faldet betydeligt siden.

Energistyrelsen åbnede den 8. udbudsrunde for interesserede olie- og gasselskaber i juni 2018, der frem til 1. februar 2019 kunne ansøge Energistyrelsen om tilladelse til nye olie- og gaskoncessioner i Nordsøen. Det var forventningen, at selskaberne medio 2019 ville få tildelt tilladelserne. I stedet har klima-, energi og forsyningsminister Dan Jørgensen nu ad tre omgange udskudt afgørelsen. Seneste melding er, at en afgørelse om 8. udbudsrunde vil blive taget "på den anden side af sommerferien". 

Sagen kort
Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen skal tage stilling til, hvorvidt olieselskaber skal have nye tilladelser til at lede efter og udvinde olie og gas i Nordsøen. De nuværende tilladelser løber frem til 2047 og kan potentielt fortsætte til og med 2052. Men med den ottende udbudsrunde vil produktionen kunne forlænges til mindst 2055.

Klimarådet lægger vægt på fire punkter i anbefalingen om at annullere 8. udbudsrunde:
  • Det gavner samlet set klimaet, at Danmark producerer mindre olie og gas, selvom andre lande delvist modvirker dette ved at producere mere som reaktion.
  • Et stop for ny efterforskning kan styrke troværdigheden om 70-procentsmålet og udgøre et stærkt klimapolitisk signal internationalt.
  • Prisen for hvert globalt sparet ton CO2 er med stor sandsynlighed ikke højere end de dyreste reduktionstiltag, som skal til for at opfylde 70-procentsmålet.
  • Meget tyder på, at statens indtægter fra fortsat oliejagt ikke er så afgørende, som de tidligere har været for statskassen.

Kilde: Energistyrelse, Energinet og Klimarådet

Job vil gå tabt, lød det fra borgmesteren, mens klimaminister Dan Jørgensen (S) havde håbet på nogle klarere analytiske resultater.

8. udbudsrunde er ikke specielt stor i mængde af olie og er ikke særlig stor i betydning for statskassen. Det gør det næsten gratis at lade olien blive. Det er måske derfor, at det også er et meget godt tidspunkt at aflyse yderligere oliejagt og få sendt et klart signal – også til branchen – om, at festen er ved at være slut, og tiden er inde til at omstille sig til noget andet.

Peter Møllgaard
Formand for Klimarådet

”Det har Klimarådet ikke kunnet levere. Til gengæld kommer de med et politisk argument om, at hvis man går forrest, vil det have betydning ude i verden,” sagde klimaminister Dan Jørgensen til TV 2 og tilføjede, at regeringens beslutning om nordsøoliens fremtid først kommer på den anden side af sommerferien.

Godt to uger efter at Klimarådets analyse og anbefaling landede, ringer Altinget til rådets formand, økonomiprofessor Peter Møllgaard.

Der er ingen historie at fortælle, hvis der ikke var en positiv klimaeffekt, som også vil være økonomisk bæredygtig.

Peter Møllgaard
Formand for Klimarådet

Det er en hed juniaften – også i Maastricht i Holland, hvor Klimarådets formand svarer fra og til daglig bor og er dekan ved Maastricht University School of Business and Economics.

Nogle vil måske også kalde modtagelsen af rådets analyse hed. Sådan ser Klimarådets formand det ikke selv, fortæller han.

Rådet vidste godt, at analysen og anbefalingen var kontroversiel for nogle, men han synes egentlig, den blev godt modtaget. Alligevel har Peter Møllgaard et par pointer, han gerne vil slå fast. Når han nu ser i bakspejlet.

At Klimarådet måske ikke var god nok til at kommunikere hovedbudskabet: at analysen viser, at det har en klimaeffekt at lukke 8. udbudsrunde.

”Det var det, vi oprindeligt blev spurgt, om vi ville undersøge, af Dan Jørgensen: Hvis vi aflyser 8. udbudsrunde, har det så en klimaeffekt? Der er svaret entydigt ja!” siger Peter Møllgaard og tilføjer:

0:000:00