Kollerups grønne iværksætterpanel vil have flere iværksættere og investorer ind på universiteterne

KPI'er, der belønner universiteter økonomisk for at hjælpe med at skabe opstartsvirksomheder og videnskuponer, som giver nye grønne virksomheder adgang til universiteters produktionsfaciliteter. Det er blandt forslagene fra regeringens grønne iværksætterpanel, der fredag afleverer sine anbefalinger til erhvervsministeren. 

Fredag afleverer regeringens grønne iværksætterpanel for tredje gang anbefalinger til erhvervsminister Simon Kollerup. Arkivfoto. 
Fredag afleverer regeringens grønne iværksætterpanel for tredje gang anbefalinger til erhvervsminister Simon Kollerup. Arkivfoto. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-Hansen

Danmark har forskning i verdensklasse på det grønne område, men Danmark får slet ikke ikke tilstrækkeligt udbytte af den, da virksomhederne ikke får gjort forskningen anvendelig.

Derfor skal investorer og iværksættere knyttes tættere sammen landets universiteter og uddannelsesinstitutioner. 

Det er meldingen fra regeringens grønne iværksætterpanel, der fredag afleverer sin tredje pakke med anbefalinger til, hvordan Danmark får flere grønne iværksættere, til erhvervsminister Simon Kollerup (S).

"Vi er gode på den anvendte forskning, og universiteter, forskere og erhvervslivet samarbejder allerede, men den mere radikale og tværfaglige forskning, hvor flere discipliner er i spil, er sværere at få ud," siger Jes Broeng, professor og direktør for DTU Entrepreneurship, og fortsætter:

"Iværksættere og tidlige investorer er gode til at have blik for de her dele, så hvis man giver dem lov til at se, hvor de her forskningsmuligheder kan bruges henne, så bliver forskningen hurtigere brugt i virkeligheden. Med andre ord har vi brug for at få investorer og iværksættere ind på universiteterne." 

Jes Broeng, der er del af det grønne iværksætterpanel, forklarer, at de danske universiteter med stor fordel kan kigge mod universiteterne i Israel og USA, hvor forskningsmiljøerne flyder væsentligt mere sammen med start up-miljøerne. 

Se de seneste anbefalinger

Det er tredje gang, at regeringens grønne iværksætterpanel afleverer anbefalinger til erhvervsministeren. 

Denne gang er anbefalingerne delt ind i fire temaer: 

  1. Bedre rammer for teknologioverførsel
    Det anbefales at ensrette universiteternes praksis for teknologioverførsel til virksomheder, få etableret bedre vilkår for teknologioverførsel til iværksættere og små virksomheder og reducere iværksætternes udgifter til patentering. På længere sigt foreslås det, at universiteterne bør opnå økonomiske gevinster, når de understøtter opstart af nye virksomheder samt en øget prioritering af universiteternes forretningsudviklingsindsatser.

  2. Bedre adgang til test og demonstration
    Iværksætternes udgifter til brug af test- og demonstrationsmuligheder skal reduceres, og der skal være lettere adgang til lokaler og udstyr på institutioner, lyder det. Desuden opfordres der til en klarere opgavefordeling mellem test- og demonstrationsfaciliteter samt bedre incitamenter for at få universiteterne til at stille faciliteter til rådighed.

  3. Bedre samspil mellem forskere, investorer og erhvervsliv
    Open Entrepreneurship-programmet bør videreføres, ligesom det skal være ambitionen at få investorer og iværksættere tættere på universiteterne. Der skal skaffes flere internationalt orienterede programmer, som målrettes partnerskaber mellem iværksættere og udenlandske institutioner.
    Desuden skal der være bedre ansættelsesvilkår til at understøtte opstart af virksomheder og et øget fokus i bevillingerne på at sikre at mere samarbejde mellem opstartsvirksomheder og universiteter.

  4. Gøre det lettere for studerende, PhD’ere og dimittender at starte virksomhed
    På kort sigt anbefales det at lave særlige opstartspakker til iværksættere på universiteterne og få mere iværksætteri i undervisningen. Der foreslås ligeledes en TeamDanmark-model for iværksættere på uddannelserne og sikre flere tværfaglige kurser om entreprenørskab. Derudover skal det være nemmere for dimittender at få kontakt til vækstvirksomheder, lyder det.
 

Et af iværksætterpanelets forslag går på, at skal laves særlige opstartspakker til iværksættere på universiteterne.

Man kan konkret måle på, hvor mange opstartsvirksomheder hvert universitet skaber. Det kan så udløse nogle beløb, der gør, at man kan arbejde mere langsigtet med projekter, end hvis man skal søge alle mulige forskellige puljer, der åbner og lukker.

Jes Broeng
Professor og direktør for DTU Entrepreneurship

0:000:00