Kommuner på frierfødder: Vil have Lilleholts embedsmænd

UDFLYTNING: En lang række kommuner håber på at få en bid af statslige arbejdspladser under Energi-, Forsynings- og Klimaministeriets ressort i næste runde af udflytninger fra hovedstaden. Særligt Energistyrelsen er ombejlet.

Augustenborg Slot i Sønderborg fik en nøglerolle i regeringens første forsøg på at udflytte statslige arbejdspladser fra hovedstaden. Nu bejler den sønderjyske kommune til Energistyrelsen.
Augustenborg Slot i Sønderborg fik en nøglerolle i regeringens første forsøg på at udflytte statslige arbejdspladser fra hovedstaden. Nu bejler den sønderjyske kommune til Energistyrelsen.Foto: /ritzau/Peter Hove Olesen
Morten ØyenSine Riis Lund

Vi er førende inden for grøn energi. Vi kan tilbyde væsentlige synergier inden for energiområdet. Vi vil gerne fremhæve energiområdet som en særdeles oplagt mulighed.

Fakta

Det står der om udflytning i regeringsgrundlaget

Udflytning af statslige arbejdspladser

De statslige institutioner er sat i verden for at løse opgaver til gavn for borgere og virksomheder i hele Danmark. Statens arbejdspladser skal derfor også være fordelt i hele landet. Og selv om statslige arbejdspladser ikke i sig selv er tilstrækkelige til at skabe vækst og udvikling, vil en decentral placering være med til at skabe mere aktivitet i det pågældende område.

Pr. 1. oktober 2016 er der flyttet 1.126 af de besluttede knap 3.900 arbejdspladser. Langt størstedelen af de udflyttede institutioner skal være udflyttet inden udgangen af 2017.

Regeringen vil ved udvidelse af eksisterende eller ved oprettelse af nye statslige institutioner som udgangspunkt placere disse uden for hovedstadsområdet, medmindre særlige grunde taler imod. Regeringen vil i 2018 fremlægge forslag til yderligere udflytning af statslige arbejdspladser – baseret på erfaringerne med de allerede besluttede udflytninger.

Kommunerne frier i stor stil til regeringen for at indgå et arrangeret ægteskab med styrelser og andre statslige arbejdspladser, der kan blive sendt ud af hovedstadsområdet af regeringen.

I december offentliggør regeringen planen for sin anden store udflytning af statslige arbejdspladser, og mere end 10 kommuner har skrevet til regeringen for at bejle til arbejdspladser under energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholts (V) ressort.

Det viser en aktindsigt fra Altinget.

Lemvig Kommune har reserveret pladsen – i Nordvestjylland venter vi blot på vores nye statslige kolleger.

Erik Flyvholm (V)
Borgmester i Lemvig

Dertil har sjællandske kommuner fået hjælp fra Region Sjælland, der i et fælles brev beskriver, at der i regionen findes faglige fortrin, som gør det attraktivt at flytte dele af Energistyrelsen, klyngeorganisationen CLEAN og Bygningsstyrelsen til regionens kommuner.

Energistyrelsen i høj kurs
Særligt Energistyrelsen er ombejlet og nævnes direkte af flere kommuner. Andre nøjes med "dele" af Energistyrelsen.

Lolland har tidligere været meget udtalt i sit ønske om at få Energistyrelsen flyttet til sydhavsøen. Og aktindsigten viser, at også Sønderborg og Fredericia gør stærke tilnærmelser til Lilleholts store styrelse.

Sønderborgs borgmester har skrevet til regeringen, at man allerede har erfaringer fra den første runde udflytninger af Landbrugsstyrelsen til Augustenborg Slot, men at der stadig kan tilføres op mod 1.000 nye statslige ansatte, før kommunen er på landsgennemsnittet for statslige arbejdspladser.

Den hvide by i Augustenborg og Sønderborg Kaserne nævnes som konkrete placeringer, mens Energistyrelsen omtales som ”logisk” at placere i kommunen med henvisning til klimasatsningen Project Zero og Danfoss.

0:000:00