Debat

Konservative: Sænk elafgiften – den er ulogisk høj

DEBAT: Vi er et af de lande i verden, hvor strømmen er allergrønnest. Alligevel er afgiften på el markant højere end på olie og gas. Komplet ulogisk, skriver Konservatives Orla Østerby, der vil have sænket elafgiften. 

Orla Østerby.
Orla Østerby.Foto: Pressefoto
Anders Redder
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Orla Østerby
MF, energi- og forsyningsordfører, Konservative

Danmark har længe været et foregangsland, når det gælder grøn energi. Det skulle vi meget gerne fortsat være.

Derfor er der i regeringsgrundlaget formuleret et ambitiøst mål om, at halvdelen af Danmarks samlede energiforbrug i 2030 skal komme fra vedvarende energi.

Det skal være et skridt på vejen mod et lavemissionssamfund og et elektrificeret Danmark. Det er ambitiøst, og det kræver en aktiv og målrettet indsats.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Et skridt på vejen er at sænke elafgiften. Som det er nu, er afgiften på el markant højere end på energikilder som olie og gas.

Det giver ikke meget mening – især ikke når det viser sig, at elektricitet faktisk er meget grønnere end netop olie og gas. Der er smæk i den grønne omstilling af produktionen af el.

Vi er et af de lande i verden, hvor strømmen er allergrønnest, og CO2-udslippet fra produktionen er faldet markant. Derfor er det direkte ulogisk, at elafgiften samtidig er steget.

Orla Østerby
MF, energi- og forsyningsordfører, Konservative

Produktionen stammer i stigende grad fra vindenergi og biomasse end kul og naturgas, og Energistyrelsen forventer i sin basisfremskrivning, at 72 procent af elforbruget vil blive dækket af vedvarende energi i 2020.

Det er derfor også helt naturligt, at elafgiften sænkes, og gerne til samme niveau som den generelle energiafgift på olie og gas.

Ulogisk høj afgift
Vi er et af de lande i verden, hvor strømmen er allergrønnest, og CO2-udslippet fra produktionen er faldet markant. Derfor er det direkte ulogisk, at elafgiften samtidig er steget.

Ja, faktisk har vi i Danmark de højeste forbrugerpriser på el – og det selv om den rene elpris i Danmark er blandt de laveste i Europa.

Oliekriserne i 70’erne og de globale klimaforandringer har lært os, at vi skal tænke over vores energiforbrug og nu tænke i vedvarende energi og grøn omstilling.

Her er stadigvæk behov for energisparende tiltag – og der er meget, der kan og skal gøres. Opgaven kan ikke undervurderes. Men vi skal også tage ad notam, at el er grønnere end nogensinde, og de grønne afgifter skal derfor følge med tiden. 

Det er en pengemaskine
I dag er det bare sådan, at elafgiften ikke bidrager til den grønne omstilling. Tværtimod.

De miljøøkonomiske vismænd argumenterer sågar for, at den høje elafgift nærmere kan bidrage til at øge CO2-udledningen, fordi afgiften risikerer at modvirke omstillingen væk fra fossile brændstoffer i ikke-kvotesektoren.

Dermed står det klart, at den høje elafgift udelukkende er til, fordi den skraber enorme pengesummer i statskassen.

En ren og skær pengemaskine, der langt overstiger den miljøbelastning, som strømmen forårsager. Og det er jo ikke det, der er meningen med grønne afgifter.

Stor samfundsøkonomisk gevinst
En sænkelse af elafgiften vil være ansvarlig grøn politik og samtidig give flere penge til os alle sammen.

En beregning fra de miljøøkonomiske vismænd har vist, at der årligt vil kunne opnås en gevinst på 1,8 milliarder kroner, hvis afgiften fjernes.

Derudover vil vi alle sammen kunne mærke afgiftsnedsættelsen. For alle bruger el. Direktør som pølsemand.

En sænkelse af elafgiften vil derfor være en stor gevinst for både forbruger og klima.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Orla Østerby

Direktør og bestyrelsesmedlem, Tangsø Invest, bestyrelsesmedlem og medstifter, Tangsø Sundhedscenter, fhv. MF
byggetekniker

0:000:00