Debat

Konservative: Viking Link er både en klog og grøn investering

DEBAT: Det nye Viking Link-kabel er win-win for både klimaet og økonomien i vores energiregnskab. Selvom investeringen er dyr, vil den på sigt sikre statskassen en milliardgevinst, skriver Orla Østerby fra Konservative.

Foto: Pressefoto
Anders Redder
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Orla Østerby (K)
MF, energi- og forsyningsordfører

I Danmark er vi rigtig gode til at producere grøn energi. Vi er blandt de førende lande, når det kommer til at udnytte naturens kræfter, og særligt når det kommer til vindenergi.

Men naturen og vinden er vi ikke herre over. Når der er vindstille, er energiproduktionen det også. Så har vi brug for at kunne købe el fra andre lande.

I blæsevejr producerer vi mere energi, end vi kan nå at bruge. Her skal vi kunne sælge og gerne til en god pris.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Et integreret energisystem
Derfor gør regeringen nu den hidtil største investering i el-infrastrukturen. Et 750 kilometer langt elkabel skal forbinde Danmark og England.

Kablet hedder Viking Link-elkablet og bliver verdens længste jævnstrømskabel. Viking Link-kablet skal gøre det nemmere at afsætte overskudsenergi til englænderne.

Det er en god investering. Viking Link-kablet giver Danmark et af de mest fleksible og markedsbaserede energisystemer i Europa.

Viking Link-kablet giver Danmark et af de mest fleksible og markedsbaserede energisystemer i Europa.

Orla Østerby (K)
MF, energi- og forsyningsordfører

Det er vigtigt i en tid, hvor energimarkedet og energisystemet ikke længere er et udelukkende nationalt foretagende, men er integreret med resten af Europa. Her skal vi kunne følge med. 

Viking Link vil give overskud
Viking Link-kablet har en overførselskapacitet på op til en tredjedel af det gennemsnitlige danske elforbrug. Med kablet kan vi eksportere vores energi direkte til Storbritannien.

Vi har masser af vindkraft, og i Storbritannien er elprisen typisk højere.

Derfor er det et mere attraktivt marked at sælge strøm til end Norge og Sverige, hvor prisen er meget lavere. Det er med andre ord en ganske god forretning for Danmark at lave elinfrastruktur til England.

Selvom investeringen er dyr, viser beregninger, at den vil give et overskud på mellem 2,9-4,7 milliarder kroner.

I Det Konservative Folkeparti er grøn omstilling højt prioriteret.

Det er livsnødvendigt, at vi belaster klimaet mindre og mindre med vores C02-udledning.

Ved at gøre den danske energiproduktion så konkurrencedygtigt som muligt sikrer vi, at den grønne omstilling både er en økonomisk og klimamæssig gevinst.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Orla Østerby

Direktør og bestyrelsesmedlem, Tangsø Invest, bestyrelsesmedlem og medstifter, Tangsø Sundhedscenter, fhv. MF
byggetekniker

0:000:00