Krag vil kulegrave udligningsordningen for skæve sociale incitamenter

INTERVIEW: Organisationer frygter, at udligningsreformen vil få kommuner til at undlade at visitere borgere med handicap til tilbud i andre kommune. Men hvis der er et problem, så har vi det allerede, siger minister, der nu vil have undersøgt sagen til bunds.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) vil have undersøgt, om udligningsordningen kan betyde, at kommuner ikke i samme grad tilbyder blandt andet handicappede borgere tilbud i andre kommuner.
Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) vil have undersøgt, om udligningsordningen kan betyde, at kommuner ikke i samme grad tilbyder blandt andet handicappede borgere tilbud i andre kommuner.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kim Rosenkilde

Kommunerne skal altid vælge det rette tilbud til borgerne, uanset hvor det tilbud måtte ligge. Det slår social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) fast.

Derfor må der ifølge hende heller ikke for kommunerne være økonomiske incitamenter, som kan stå i vejen for, at borgerne for den rette hjælp.

Det er ellers, hvad flere handicaporganisationer frygter, at kommunerne vil få, hvis udligningsreformen gennemføres med det lovforslag, som aktuelt behandles i Folketinget.

En bekymring, som Astrid Krag kalder ”relevant”, men som dog alligevel ikke får hende til at trække den omdiskuterede del af lovforslaget tilbage.

Hvis der er et problem, så er det et grundlæggende problem, der også bor i det nuværende udligningssystem.

Astrid Krag (S)
Social- og indenrigsminister

”De, der har rejst den her bekymring, har ret i, at der tilsyneladende er et mere grundlæggende problem,” siger Astrid Krag.

Kritikken betyder, at der nu vil ske nogle mindre justeringer af lovforslaget, men selve den ændring, der skaber bekymring, står fast.

Analyse skal afdække problemet
I stedet vil regeringen gennemføre en analyse af udligningsordningens økonomiske incitamenter på social- og handicapområdet. Det skal ske i forbindelse med en evaluering af det såkaldte specialiserede socialområde, som skal gennemføres på et senere tidspunkt.

Her skal det afdække, om der rent faktisk er et problem, hvor stort problemet er, og hvordan det eventuelt kan løses.

”Det skal ikke være økonomiske incitamenter, der trækker den forkerte vej, som står i vejen for, om borgerne får den rette hjælp,” siger Astrid Krag.

0:000:00