Kristian Jensen kaldt i samråd om Radius-salg

SAMRÅD: På torsdag er Finansminister Kristian Jensen (V) kaldt i samråd i Finansudvalget om Ørsteds salg af eldistributionsforretningen Radius. Selskabet må ikke ende på udenlandske hænder, mener Enhedslisten.

Finansminister Kristian Jensen er kaldt i samråd om Ørsteds salg af Radius. Her er finansministeren i et andet samråd tilbage i oktober.
Finansminister Kristian Jensen er kaldt i samråd om Ørsteds salg af Radius. Her er finansministeren i et andet samråd tilbage i oktober.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Energiselskabet Ørsteds salg af Radius lander nu på finansminister Kristian Jensens bord.

Torsdag skal han stå skoleret i Finansudvalget, der har indkaldt ministeren til at redgøre for salget.

Det er Enhedslistens Pelle Dragsted, der står bag indkaldelsen, og han vil have Kristian Jensen til at slå fast, at salget ikke udvikler sig til en ny "Dong-sag" med salg til en udenlandsk kapitalfond.

"Vil ministeren sikre, at Radius med en million brugere ikke sælges til udenlandske selskaber, for eksempel fra Kina eller Rusland, eller til kapitalfonde, der dels skal sikre en profit på bekostning af elkunderne, dels efterfølgende bare kan sælge videre til hvem de vil?" lyder et af spørgsmålene, ministeren skal svare på.

Et andet går på, om ministeren vil sikre, at et eventuelt salg bliver til et bruger- eller kundeejet selskab?

Salg afspejler ny strategi
Radius er Ørsteds elnetselskab, som ejer elnettet og transporterer strømmen til omkring en million hjem og virksomheder i København, Nordsjælland samt i Roskilde, Lejre, Høje-Taastrup, Ishøj, Greve og Vallensbæk kommuner.

Salget af Radius er en strategisk beslutning af Ørsted, som ønsker at fokusere mere internationalt og på havvindmøller. Tidligere var elforretningen en del af kerneforretningen hos Ørsted, det tidligere Dong.

"Den danske eldistributions- og privatkundeforretning er veldrevet og med en høj kundetilfredshed, men udgør ikke en afsætningskanal, der kan understøtte koncernens langsigtede, globale vækst inden for vedvarende energi. De fortsat markante investeringer i grøn energi betyder samtidig, at den danske eldistributions- og privatkundeforretning vil få stadig mindre strategisk og finansiel betydning i forhold til Ørsteds hastigt voksende internationale forretning inden for grøn energi," hed det i en pressemeddelelse fra Ørsted tilbage i juni.

0:000:00