Kronik: Græs kan blive en af fremtidens bæredygtige fødevarer

KRONIK: Vi står ved en skillevej, hvor vores spisevaner ændrer sig i en grønnere retning. I Danmark kan græs blive ét af de nye bæredygtige eventyr, der kan gøre verden bedre, skriver Frej, Seges, DTU og Future Farming. 

Af Iben Krog Rasmussen, Erik Fog, Søren Bisp og Daniel Stender Nørgaard
Hhv. medstifter og udviklingsdirektør i Tænketanken Frej, landskonsulent inden for økologi og innovation hos Seges, chefkonsulent i Future Farming samt forskningsgruppen for Mikrobiel Bioteknologi og Bioraffinering ved DTU

Vores bedstemødre var bondekoner. De sled og slæbte på gården, og når grisene var fodret, fortsatte arbejdet i køkkenet. Der skulle syltes rødbeder, fermenteres kål og laves blodpølse - tænk sig, hjemmelavet blodpølse. Alt blev lavet fra bunden og langt det meste af egne råvarer. De produktionsmetoder og råvarer, der var til rådighed, satte selvsagt præg på spisevanerne og madkulturen.

For den store millennial-generation med begge forældre på arbejdsmarkedet og en fødevareproduktion, der blev til en industri, har barndommen budt på fiskepinde, lørdagskylling i foliebakker og Knoppers som mellemmåltid. Dét er ikke en beklagelse. Fiskepinde i ny og næ er et fint bytte for, at kvinderne er kommet på arbejdsmarkedet. Tilbageblikket er blot en konstatering af, at madkulturen og spisevanerne i alle generationer har været præget af de produktionsmetoder og råvarer, der var til rådighed. Sådan har det altid været, og sådan vil det også være i fremtiden.

Login