LA afviser nye grønne afgifter: "Konservative tanker gør mig bekymret"

INTERVIEW: Den ideologiske frygt for afgifter skal der værnes om, mener Liberal Alliance, der afviser K-ordføres ønske om at bruge afgifter mere aktivt i kampen for den grønne omstilling. Vi vil kun være med til at sænke afgifter, siger LA.

Foto: Liberal Alliance
Morten Øyen

Det bliver ikke med Liberal Alliances velvilje, at der skal indføres nye skatter eller skrues op for afgifter i klimaets navn.

Sådan lyder det fra Liberal Alliances klima- og energiordfører, Carsten Bach, efter at Konservatives nye grønne ordfører, Erik Lund, har opfordret til at droppe den "ideologiske frygt" for at bruge afgiftsinstrumentet til at gøre danskernes adfærd mere klimavenlig.

"Den slags konservative tanker bekymrer mig," siger Carsten Bach og fortsætter:

"Vi har en borgerlig-liberal regering, som har et afgifts- og byrdestop for erhvervslivet. Og vi vil i Liberal Alliance i hvert fald gerne gøre opmærksom på, at der er ikke behov for at gøre nogen afgifter større. Danskerne er et af verdens mest skatteplagede folk i verden – derfor er der for os også kun en vej for afgifterne, og det er ned," siger Carsten Bach.

Vi vil kun lempe skatter og afgifter, men gerne på en måde, så forbrugeren får lettere ved at træffe et grønt valg.

Carsten Bach (LA)
Energi- og klimaordfører

Godt værktøj til at adfærdsregulere
Den konservative ordfører ønsker ikke, at danskerne skal betale mere i afgifter. Hæves en afgift af hensyn til klimaet, skal en anden afgift eller skat sænkes tilsvarende. Men afgiftsinstrumentet bør tages langt mere i brug, for klimaets tilstand accelerer i den forkerte retning, mener K-ordføreren.

Han mener, at nye grønne afgifter ikke skal stoppe ved ønsket om at få folk til at vælge mere grønne biler. Også forbruget af særligt kød, men også flyrejser bør der ses på.

"Afgifter er et godt værktøj til at adfærdsregulere. Det er noget af det, vi skal gøre brug af i kampen for den grønne omstilling," sagde Erik Lund til Altinget.

Vil kun lempe afgifter
Men hos regeringspartneren Liberal Alliance er man stejl modstander af at hæve en hvilken som helst skat eller afgift. Også selvom en anden måtte falde tilsvarende.

"Vi vil kun lempe skatter og afgifter, men gerne på en måde, så forbrugeren får lettere ved at træffe et grønt valg. Det har vi allerede gjort ved at lette elafgiften," siger Carsten Bach.

0:000:00