Debat

LA: Danmark skal ikke føre grøn stormagtspolitik

DEBAT: En lille åben økonomi kan ikke ændre klimaet alene. Vi bør derfor sætte konkurrencen mellem energiformerne fri og i stedet leve op til vores klimaforpligtelser ved opkøb af CO2-kvoter, foreslår Liberal Alliances Carsten Bach.

Danmark bør koncentrere sig om rationelle energibesparelser og klimatilpasninger frem for
en kostbar omlægning af økonomien, som favoriserer særligt udvalgte fossilfrie
energiformer, lyder det fra Liberal Alliance. 
Danmark bør koncentrere sig om rationelle energibesparelser og klimatilpasninger frem for en kostbar omlægning af økonomien, som favoriserer særligt udvalgte fossilfrie energiformer, lyder det fra Liberal Alliance. Foto: Steen Brogaard/Folketinget
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carsten Bach
Miljø- og klimaordfører, Liberal Alliance

Ratificeringen af Parisaftalen fra sidste efterår er i fuld gang rundt om i verden, og herhjemme vil det også ske i løbet af kort tid.

Vi vil dermed endegyldigt forpligte os til en markant reduktion i udledningen af drivhusgasser og skal så forsøge at få det bedste ud af det.

Lad grøn teknologi konkurrere på lige vilkår
I Liberal Alliance er vi af den overbevisning, at den bedste og mest robuste forebyggelse af udfordringer med menneskelig påvirkning af vores omgivelser sker gennem stærk økonomisk vækst og hurtig teknologisk udvikling.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Det gælder også for energi og klima. 

Tiltag, der unødigt bremser den økonomiske vækst og forsinker den teknologiske udvikling, er således med til at skade omstillingen til nye, billigere og renere energikilder og dermed klimaet.

Den bedste og mest robuste forebyggelse af udfordringer med menneskelig påvirkning af vores omgivelser sker gennem stærk økonomisk vækst og hurtig teknologisk udvikling. 

Carsten Bach
Miljø- og klimaordfører, Liberal Alliance

Det danske kludetæppe af høje energiafgifter og mange ukoordinerede støtteordninger skal derfor erstattes af et system, hvor grønne teknologier konkurrerer på lige vilkår, og hvor investeringerne tager afsæt i transnationale løsninger.

Et bud på et sådant er det certifikatsystem, der i dag kendes i Norge og Sverige. Her konkurrerer alle vedvarende energikilder på et særskilt marked, der altid sikrer den laveste pris.

De mange driftstilskud skal minimeres og konverteres til støtte i teknologiudvikling. Kun ved at sikre udviklingen af billigere grønne teknologier kan vi opnå en fossilfri energisektor på længere sigt.

Det er vigtigt, at udviklingen i energisektoren reelt arbejder hen imod bæredygtige løsninger, uden at disse forværrer de langt alvorligere fødevareproblemer i verden. 

Vi kan ikke ændre klimaet alene
Danmark bør i stedet koncentrere sig om rationelle energibesparelser og klimatilpasninger frem for en kostbar omlægning af økonomien, som favoriserer særligt udvalgte fossilfrie energiformer, og som ikke nødvendigvis har nogen særlig positiv effekt på miljøet.

Liberal Alliance er således kritisk over for en meget ensidig og dyr dansk satsning på udvalgte CO2-neutrale energiformer, som ikke giver mening i forhold til de globale klimaproblemer.

Vi bør i højere grad tage udgangspunkt i, at Danmark er en lille åben økonomi, der opererer på et frit marked og derfor ikke kan ændre klimaet alene.

Danmark skal med andre ord ikke føre global stormagtspolitik på klima- og energiområdet.

Opkøb af CO2-kvoter
Som et bud på en ny retning foreslår Liberal Alliance derfor, at der igangsættes en proces med opkøb af CO2-kvoter for at lade dem forblive ubrugte.

På denne måde forhindrer vi, at danske CO2-reduktioner ikke blot udlignes af andre europæiske landes forøgede udledninger.

Dette er den mest effektive og økonomisk fornuftige måde at sikre reduktion af den samlede europæiske CO2-udledning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Bach

MF (LA)
cand.scient. i anvendt kvartærgeologi (Aarhus Uni. 2003)

0:000:00