LA: Handling tæller frem for snak

DEBAT: Det klinger hult, når internationale NGO'er rangerer Danmarks klimaindsats væsentlige lavere nu end tidligere, da Danmark som COP22-deltager er en af de mest respekterede og klimahandlende lande, skriver Carsten Bach, klima- og miljøordfører for Liberal Alliance.

Af Carsten Bach
Klima- og miljøordfører for Liberal Alliance

Det marrokanske værtskab for COP22 har valgt ordet ”act” – altså handling – som mødets overskrift.

Danmark handler og har gjort det gennem mange år. Vi ved allerede nu, at vi kommer til at overopfylde vores 2020-målsætning for den ikke-kvotebelagte sektor og er væsentligt bedre end gennemsnittet i EU, når det kommer til reduktion af udledning fra den kvotebelagte sektor.

Klimarådet vurderer, at det for Danmark vil være overkommeligt at nå klimamålet for 2030 med vores gode udgangspunkt. Derfor klinger det også meget hult, når Danmark af internationale NGO'er vurderes til en væsentlig lavere rangering for vores klimaindsats nu end tidligere. Den nye rangering kan simpelthen ikke være foretaget ud fra vores faktuelle handling, men ud fra en forudindtaget politisk holdning til den pågående klimadebat - altså snak!

Danmark - den dygtige elev i klassen
Som netop hjemvendt debuterende COP-deltager, må jeg blot konstatere, at der internationalt set stadig er den største respekt for Danmarks egentlige klimaindsats. Deltagelsen i COP22 som dansker er som at være den dygtige elev, der får ros og anderkendelse fra alle sider. Samtidig fornemmer jeg, at den nationale uenighed om klimaindsatsen er langt større i vores nabolande og resten af verden, end den er i Danmark og Skandinavien.

Jeg oplever desuden, at byer, stater og regioner - specielt i USA - ønsker at tage stadigt mere selvstændigt ansvar. Det er fantastisk at fornemme handling, der kommer nedefra; det giver fundament og holdbarhed. Den amerikanske forpligtelse til at reducere CO2-udledningen vil således måske bliver ført ud i livet under alle omstændigheder og helt uanfægtet af den skiftende situation i Washington.

Jeg mener derfor, at det er helt sort, når venstrefløjen – med opbakning fra NGO'er - taler den danske indsats ned! Tværtimod har vi al mulig grund til at være stolte. Ligeledes mener jeg også, vi skal bedømme amerikanerne og deres kommende nye præsident på de egentlige handlinger og ikke på snak.

DK bør nu arbejde hårdt for, at EU skal tage mere lederskab og driver den fælles proces mod fortsat global sammenhold om Paris-aftalen. Vi skal for alt i verden ikke føler os forpligtede til at kompensere for en evt. reduceret amerikansk ambition på klimaområdet.

Som den dygtige elev i klassen er det godt nok dejligt at være færdig med lektierne og måske endda have lavet et par sider forud. Men de andre elever bliver ikke bedre af, at den dygtige elev giver sig til at lave deres lektier. Det er måske dejligt at få tidligt fri alle sammen. Men den bedste løsning er selvfølgelig at hjælpe de andre til at blive bedre og dermed også hurtigere færdig med opgaverne fremover.

Forrige artikel Dansk Byggeri: Energispareindsatsen undermineres af solvarme og varmepumper Dansk Byggeri: Energispareindsatsen undermineres af solvarme og varmepumper Næste artikel Greenpeace: Danmark skal fremskynde afvikling af olie-gas i Nordsøen Greenpeace: Danmark skal fremskynde afvikling af olie-gas i Nordsøen