LA ønsker opgør med ”planøkonomisk" energipolitik

INTERVIEW: Skifter regeringsfarven efter næste valg, vil Liberal Alliance gøre sit for at præge energipolitikken. Forsyningssikkerheden skal sikres gennem flere forbindelser til udlandet, og så skal teknologierne konkurrere mere, mener partiets ordfører.

Forsyningssikkerheden sikres bedst ved at have flere forbindelser til udlandet, mener Liberal Alliances Villum Christensen.
Forsyningssikkerheden sikres bedst ved at have flere forbindelser til udlandet, mener Liberal Alliances Villum Christensen.Foto: ft.dk
Morten Øyen

Meningsmålingerne har længe peget på et regeringsskift efter næste valg. Og sker det, så vil Liberal Alliance gøre sit for at sætte aftryk på energipolitikken.

Liberal Alliance er det eneste parti i Folketinget, som står uden for energiaftalen fra 2012, men i fremtiden kan partiet meget vel være med, når linjerne for den danske energipolitik tegnes. I hvert fald hvis det står til partiets klima- og energiordfører Villum Christensen.

”Jeg kan ikke forestille mig, at det energispor, som er lagt ud, bare vil fortsætte. Hvis vi får afgørende indflydelse efter et valg, så er jeg sikker på, at der vil ske noget med energipolitikken,” siger Villum Christensen.

Han mener, partiet gjorde klogt i at stå uden for energiaftalen, og han mener, det gentagne gange er blevet demonstreret, at aftalen er skruet forkert sammen.

Hvis vi får noget at skulle have sagt, så skal vi væk fra den der planøkonomiske energipolitik, som der jo reelt er tale om.

Villum Christensen (LA)
Klima- og energiordfører

Virkeligheden indhenter energiaftalen
Villum Christensen peger på udgifterne til solceller, der løb løbsk, og sommerens vækstaftale, hvor et flertal i Folketinget valgte at droppe den udskældte forsyningssikkerhedsafgift og skære betragteligt i PSO-afgiften. To væsentlige finansieringskilder til den danske energi. I hvert fald havde politikerne aftalt, de skulle være det.

”Der er sket en række ændringer, siden aftalen blev indgået. Energiforliget er jo ved at blive indhentet af virkeligheden,” siger han.

Og virkeligheden er ifølge Villum Christensen, at mange af elementerne i energiaftalen ikke holder, når de kommer uden for forhandlingslokalet. For politikerne har af gode grunde svært ved at forudsige fremtiden.

”Solcelle-sagen viste jo bare, hvor hurtigt ting kan ændre sig. Der var en teknologiudvikling, som indhentede os. Så det er svært at lave en aftale som energiaftalen, som skal række otte år ud i fremtiden. Og det er jo næsten en kommunistisk måde at tænke på, hvor man aftaler, hvilken teknologi man ønsker, hvor meget, hvornår, og til hvilken pris. Det er jo ren planøkonomi,” siger Villum Christensen og henviser til energiaftalens mål for vindenergi.

Teknologier skal konkurrere
Han langer også ud efter den måde, energiaftalen blev indgået på, hvor der ifølge Villum Christensen var plads til en lidt for aktiv lobbyindsats.

”Jeg var med i starten af forhandlingerne om energiaftalen, og der stod jo alle uden for døren, og gerne ville have en femøre eller en tiøre mere per kilowatt. Det er jo rent Hjallerup Marked, det er jo ikke en måde at føre energipolitik på. Så hvis vi får noget at skulle have sagt, så skal vi væk fra den der planøkonomiske energipolitik, som der jo reelt er tale om.”

Hvordan ønsker I så, energipolitikken strikkes sammen?

”Vi skal over til en situation, hvor teknologierne konkurrerer på lige vilkår. Jeg mener ikke, vi som stat, skal ind og pege på, om vindmøller er bedre end biobrændsler eller solceller, eller hvad pokker ved jeg,” siger Villum Christensen.

Han er slet ikke afvisende over for at bruge afgiftsinstrumentet for at fremme en grøn energi. Der skal bare gøres op med tanken om, at politikerne skal pege nogle særlige ud.

”Man kan godt sætte nogle beskatningsforhold op på de ting, man synes sviner, og også sætte nogle parametre op for CO2. Bare det bliver sammenligneligt og teknologierne konkurrerer. Det, vi gør nu, er, at vi giver nogle teknologier tre gange så meget tilskud som andre.”

Flere udlandsforbindelser
Han giver ikke meget for argumenterne om, at den grønne omstilling er nødt til at blive hjulpet på vej. Eller at når det kommer til energi, så er der tale om en særlig sektor, der kræver store investeringer og en langsigtet planlægning.

”Det er noget sludder. De er rigtig gode i energi-lobbyen til at fortælle, at energi er noget ganske særligt, hvor man skal vide rigtig mange år forud, hvor langt man kan stikke snablen ned i statskassen. Lidt hårdt sagt. Men hvorfor er energi noget, som skal være så særligt? Bygger man et hotel, er der jo også tale om en langsigtet investering, med en meget lang forrentning,” siger Villum Christensen.

Argumentet er vel, at energipolitikken er noget særligt, fordi vi skal være sikre på også at have el i stikkontakten i næste uge og ugen efter. Vi har i Danmark en rigtig høj forsyningsikkerhed. Den vil vi gerne fortsætte med at have.

”Det bedste, man kan gøre i forhold til forsyningssikkerheden, det er at spille på så mange heste som muligt ved at have så mange forbindelser til udlandet som muligt. Det er ikke at putte nogle bestemte penge ned i nogle bestemte teknologier, for vi kan ikke forudsige teknologiudviklingen. Det siger vismændene også: Forsyningssikkerheden kommer ved at sprede tingene og ikke ved at satse på nogle få langsigtede investeringer. For man ved aldrig, om de investeringer er fornuftige,” siger Villum Christensen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Villum Christensen

Viceborgmester (LA), Slagelse Kommune
cand.phil. (Københavns Uni. 1980), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1981), MPM (Syddansk Uni. 2005)

0:000:00