LA: Thoriumdebat præget af uvidenhed

DEBAT: Thoriumdebatten i folketingssalen var ren udenomssnak og præget af uvidenhed, skriver energiordfører Villum Christensen (LA), der derfor ser et behov for en lukket eksperthøring.

Placeholder image
Thoriumdebatten i Folketingssalen 11. maj var en bedrøvelig affære for forskningsfriheden i Danmark, skriver energiordfører Villum Christensen. Han ønsker en lukket eksperthøring før den næste lovbehandling. Foto: Steen Brogaard
GDPRDeleted
Vis mereIcon / Direction / Dropdown
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Villum Christensen
Energiordfører, Liberal Alliance

Argumenterne for afvisningen af forslaget bar for en stor dels vedkommende præg af, at ordførerne – bevidst eller ubevidst – ikke forholdt sig til beslutningsforslagets egentlig formål, nemlig at skabe lige vilkår for forskningen.

Villum Christensen, Energiordfører, LA

En sen aftentime den 11. maj 2016 behandlede Folketinget for første gang i 30 år et kernekraftrelateret forslag i Salen. Anledningen var Liberal Alliances fremsættelse af forslaget om at lade forskning i thoriumbaserede teknologier få samme vilkår som den øvrige forskning.

Behandlingen blev en bedrøvelig affære for forskningsfriheden i Danmark. Anført af uddannelses- og forskningsminister, Ulla Tørnæs (V), blev forslaget bredt afvist. De Konservative støttede in absentia. 

Debat var ren udenomssnak
Argumenterne for afvisningen af forslaget bar for en stor dels vedkommende præg af, at ordførerne – bevidst eller ubevidst – ikke forholdt sig til beslutningsforslagets egentlig formål, nemlig at skabe lige vilkår for forskningen. I stedet blev refereret til usandheder om, at forslaget ville give særstatus til kernekraft; at der allerede findes reel forskningsligestilling; og sågar blev fremført skrækscenarier om, at man med vedtagelse af forslaget ville risikere Tjernobyl-lignende ulykker i Danmark.    

Alt i alt en sørgelig omgang udenomssnak, hvor kun Venstres ordfører, Jakob Engel-Schmidt, fik demonstreret, at han rent faktisk havde ulejliget sig at læse forslaget og undersøge sagen. Det var da også i forbindelse med netop venstreordførerens ordførertale, at den mest konstruktive debat blev skabt. Engel-Schmidt gav udtryk for, at man i Venstre meget gerne ser nærmere på udfordringerne i sagens egentlige kerne: At danske forskere bliver afvist pr. definition, når der ansøges om forskningsmidler og ordet kernekraft indgår. 

Dette sammenholdt med ministerens og flere andre ordførers konstatering af, at der intet ulovligt er ved thoriumforskning, blev positivt modtaget af de forskere, der fulgte med fra tilhørerpladserne. CEO og medstifter af Seaborg Technologies, Troels Schønfeldt, udtalte således efterfølgende, at debattens gennemførsel, og de ytringer der blev givet, kan hjælpe forskerne en smule på vej ved fremtidige ansøgninger om forsknings- og udviklingsstøtte.

Fakta
Debatten på Altinget: energi og klima sætter i øjeblikket fokus på atomkraft.

Panelet, som diskuterer emnet, tæller:
 • Lars Aagaard, direktør i Dansk Energi
 • Thomas Grønlund Nielsen, formand for foreningen REO
 • Kaspar Hewitt Klenø, COO i virksomheden Seaborg Technologies
 • Tarjei Haaland, klima- og energimedarbejder hos Greenpeace i Danmark
 • Palle Bendsen, klimatalsperson for NOAH Friends of the Earth Denmark
 • Villum Christensen, energiordfører for Liberal Alliance
 • Bent Lauritzen, afdelingschef, Center for Nukleare Teknologier på DTU NUTECH
 • Mikkel Dencker, klimaordfører og energiordfører for Dansk Folkeparti
Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.
Send dit indlæg til selvig@altinget.dk

Behov for eksperthøring
I lyset af ordførernes begrænsede kendskab til potentialet i thoriumbaserede teknologier vil Liberal Alliance som led i udvalgsarbejdet anmode om, at der indkaldes til en lukket eksperthøring. Hvorvidt anmodningen efterkommes, og om der dermed er et reelt ønske om at træffe beslutninger på et oplyst grundlag, vil de kommende uger vise.

På trods af særligt Enhedslistens forsøg på at lægge kernekraft-debatten i graven, vil vi i Liberal Alliance fortsætte arbejdet for, at alle teknologier, der kan bidrage positivt til at løse de energimæssige udfordringer, som verden står over for, har en chance – også i Danmark. Og lige forskningsvilkår er første skridt i retning heraf.

 


  Politik har aldrig været vigtigere
  Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
  Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser