Landbrug & Fødevarer nedsætter et klimaråd

KLIMANEUTRAL: Klimaprofessor Katherine Richardson bliver formand for et nyt klima advisory board, der skal hjælpe landbruget med at indfri visionen om klimaneutrale fødevarer i 2050. "Et af de store problemer indtil nu har været, at man taler ud fra business as usual," siger hun.

To af medlemmerne i det nye råd er tidligere formand for Klimarådet Peter Birch Sørensen og klimaprofessor Katherine Richardson, begge fra Københavns Universitet. 
To af medlemmerne i det nye råd er tidligere formand for Klimarådet Peter Birch Sørensen og klimaprofessor Katherine Richardson, begge fra Københavns Universitet. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

I 2050 skal det danske fødevareerhverv ikke udlede flere klimagasser, end det optager, lyder visionen fra Landbrug & Fødevarer.

Men landbruget har brug for hjælp til at indfri det mål.

Derfor nedsætter erhvervsorganisationen nu et såkaldt klima advisory board med i alt 13 medlemmer, hvoraf professor Katherine Richardson fra Københavns Universitet bliver formand.

Klimaprofessoren, der også er udpeget FN-ekspert, har tidligere kritiseret sektoren og efterlyst fundamentale ændringer i vores fødevaresystem. Derfor kunne hun heller ikke drømme om at sige nej til den "enormt spændende opgave", siger hun til Altinget. 

"Jeg er opdraget på en sådan måde, at det ikke er godt nok at stå og råbe og sige, at nogen gør det dårligt. Hvis man kritiserer andre, og de inviterer til dialog om, hvordan det kan gøres anderledes, så kan man altså ikke være bekendt ikke at indtræde i den dialog," siger Katherine Richardson.

Landbruget set med de visionære briller
Blandt de øvrige medlemmer er blandt andre tidligere formand for Klimarådet Peter Birch Sørensen, men også forskere fra Aarhus Universitet og topspidser fra eksempelvis Concito, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Energi, Coop og Ingeniørforeningen (se alle medlemmer i boksen til højre). 

Planen er, at rådet skal mødes to gange om året, og første møde afholdes fredag 11. oktober, hvor medlemmerne af boardet selv skal definere deres arbejde, og hvilke områder man vil tage fat i. Her skal medlemmerne også diskutere, hvordan et klimaneutralt fødevareerhverv kan se ud i 2050.

"Det er vigtigt for os, at advisory boardet kan have de visionære briller på og komme med de idéer, som vi måske ikke selv kunne komme på," fortæller klimadirektør Niels Peter Nørring fra Landbrug & Fødevarer.

Der er ikke lagt et fast format for samarbejdet endnu, men Niels Peter Nørring understreger, at man sideløbende vil inddrage medlemmerne og kontinuerligt følge op på de idéer og løsninger, de kommer med. Landbrug & Fødevarer har tidligere meldt ud, at man med de kendte virkemidler vil kunne få fjernet omkring halvdelen af den nuværende udledning frem mod 2050.

Dokumentation

Se medlemmerne her:
Katherine Richardson, professor og leder af Sustainability Science Centre ved Københavns Universitet
Peter Birch Sørensen, professor ved Københavns Universitet og tidligere formand for Klimarådet
Jørgen E. Olesen, professor og sektionsleder ved Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet
Troels Kristensen, seniorforsker ved Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet
Maria Reumert Gjerding, præsident, Danmarks Naturfredningsforening
Christian Ibsen, direktør i Concito
Monika Skadborg, formand for Ungeklimarådet
Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi
Jacob Stahl Otte, direktør i Drivkraft Danmark
Niels Buus Kristensen, forskningsleder ved Transportøkonomisk Institutt, Oslo og medlem af Klimarådet
Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen IDA
Thomas Roland, CSR-chef, COOP
Ole Wehlast, forbundsformand, Fødevareforbundet NNF


0:000:00