Landbrug: Landbrugspakke øger ikke CO2-udslip

KRITIK: Landbrug & Fødevarer mener ikke, landbrugspakke øger CO2-udslip, og kalder oppositionens blokering for ærgerlig.
Peter Baggesgaard Hansen

Organisationen Landbrug & Fødevarer kalder det ærgerligt, at oppositionen blokerer for regeringens landbrugspakke.

Chef for plante- og energipolitik Søren Korsholm siger til Altinget.dk, at regeringens forslag om at ophæve forbuddet mod anvendelse af afgiftsfrie brændsler til varmeproduktion er fornuftigt og pragmatisk.

"Det er ærgerligt, hvis det trækker ud. Vi ser det som en pragmatisk tilpasning af løsninger i forhold til nogle konkrete udfordringer for nogle små værker."

Forslaget er blevet mødt med kritik, da eksperter mener, at mere biomasse til varmeproduktion på små værker kan rykke elproduktion over på de store kulværker og dermed øge den danske CO2-udledning.

Øger ikke CO2-udslip
Den udlægning er man ikke enig i hos Landbrug & Fødevarer:

"Det er en pragmatisk løsning, som kun kommer til at vedrøre en ganske lille del af elmarkedet, omkring 0,25 pct, og som ikke fører til øget CO2-udledning, idet de store kraftvarmeværker som overtager produktionen har en fast kvote, og øget el-produktion skal derfor ske på biomasse eller ved øget vindproduktion," siger Søren Korsholm.

Han mener, det er ærgerligt, hvis punktet tager fokus fra de andre dele af landbrugspakken:

"Vi skal i stedet fokusere på de store linjer i aftalen og det arbejde, der er sat i gang for at etablere en dansk produktion af anden generations bioethanol."

Søren Korsholm mener, at det vil få konsekvenser, hvis regeringens forslag bremses af forligspartnerne:

"Det er svært præcist at vurdere konsekvenserne, men mindre værker, der i dag har dårlig økonomi med naturgas, mister mulighederne for en varmeproduktion på for eksempel halm."

0:000:00