Debat

Landbruget bør prioriteres højt i klimakampen

DEBAT: Vindmøller og solceller er ikke de eneste midler til at nedsætte CO2-udslippet. Landbruget bliver en afgørende ressource for Danmark, skriver Finn Mortensen.
Finn Mortensen fra Klimakonsortiet gør i dagens debatanlæg opmærksom på, hvor vigtigt landbruget er for Danmarks CO2-udslip.
Finn Mortensen fra Klimakonsortiet gør i dagens debatanlæg opmærksom på, hvor vigtigt landbruget er for Danmarks CO2-udslip.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Finn Mortensen,
Direktør i Klimakonsortiet

De fleste danskere har opfattelsen af, at klimakampen handler om at opføre store vindmølleparker, sætte solcellepaneler op og isolere væggene på husene. Det er helt sandt, at alle disse ting er vigtige midler til at nedsætte CO2-udslippet i Danmark, men de er ikke de eneste. I Danmark har vi en ressource, der kan være et meget vigtigt instrument i fremtidens kamp mod klimaforandringer, og det er det danske landbrug.

Det er de færreste, der ved, hvor stort potentialet i det danske landbrug egentlig er, men mulighederne inden for bioenergi, som nærmere bestemt er energi til varme, elektricitet og transport, som stammer fra planternes omsætning af solens energi til biomasse, er så store, at vi er nødt til at forholde os til det fremtidige potentiale, som ligger i den danske muld.

Danmark har allerede løsningerne
I et land som Danmark, hvor vi først sent fandt olie og gas, har det været vigtigt at afsøge nye og energivenlige metoder til at producere energi. Danmark har været progressiv i de sidste tre årtier med at finde på nye og innovative måder til at gøre sig uafhængig af den importerede olie, som især under oliekriserne i 1970'erne viste, at Danmark stod på gyngende grund.

Mulighederne inden for bioenergi er langtfra udtømt. Der er f.eks. rige muligheder for at udvide Danmarks knowhow inden for området i de kommende år, bl.a. i form af yderligere forskning i og produktion af drivstoffer til biler, skibe og fly.

Finn Mortensen
Direktør i Klimakonsortiet

De danske regeringer har siden da været gode til at fremme de investeringer, der kunne kaste energirigtige alternativer af sig og har skabt en forståelse blandt danske virksomheder af, at det kan betale sig at være grøn. Det er en udbredt opfattelse, at vi skal finde nye løsninger til at gøre op med C02-problemet, men det er ikke nødvendigt. Danmark har allerede løsningerne - vi skal bare bruge dem i højere grad i årene, som kommer.

Bioenergi udgør i dag 10 procent af den samlede energiforsyning i verden og er i Danmark langt den største bidragyder til vores vedvarende energiforsyning med en andel på 70 procent. Mulighederne inden for bioenergi er langtfra udtømt. Der er f.eks. rige muligheder for at udvide Danmarks knowhow inden for området i de kommende år, bl.a. i form af yderligere forskning i og produktion af drivstoffer til biler, skibe og fly.

Gylle kan erstatte 40 pct. af Danmarks dieselforbrug
Fremme af vedvarende energi handler blandt andet om politiske og økonomiske incitamenter, der kan gøre det muligt at udvide det område, som vi benytter til bioenergi i dag. Danmark er allerede frontløber inden for udnyttelsen af biogas og biomasse, men der er potentiale til meget mere. I Danmark produceres der så meget gylle, at hvis vi i stedet udnyttede det hele til CO2- og partikelfrit transportbrændstof, ville det kunne erstatte 40 procent af Danmarks samlede dieselforbrug.

Hvis det danske landbrug vil være global frontløber for bioenergi, er det nødvendigt, at der bliver sat fokus på området fra alle sider. Forskning i bioenergi skal opprioriteres, udvikling og opførelse af en lang række biogasanlæg og bioraffinaderier bør iværksættes og der bør laves en fremtidssikret strategi for, hvordan Danmark får en bæredygtig produktion af biomasse, der skaber en balance mellem fødevarer, energi og miljø.

På den måde vil landbruget kunne bidrage til rammerne for et fremtidigt bæredygtigt samfund med fokus på minimalt udslip af CO2 og hensyntagen til miljøet. Desuden vil det være med til at sætte dansk know-how inden for klima- og energiløsninger på verdenskortet og dermed bidrage til flere eksportindtægter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Finn Mortensen

Direktør, State of Green
cand.ling.merc. i engelsk og fransk (Handelshøjskolen i Århus, 1983), ledelseskurser på Wharton Business Scool og Columbia University, Bonnier Media Management

0:000:00