Landbruget lancerer mål om klimaneutrale fødevarer i 2050

KLIMA: I 2050 skal det danske fødevareerhverv ikke udlede flere klimagasser, end det optager, lyder ny vision i Landbrug & Fødevarer. “Super ambitiøst,” siger den grønne tænketank Concito. 

Efterspørgslen på mad vil stige kraftigt over de næste årtier.

Og der er intet at vinde for hverken klimaet eller danskerne, hvis ikke Danmark skal være en del af det fødevareeventyr, mener brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer, der har vedtaget en ny bæredygtig vision for danske landmænd og fødevarevirksomheder.

“Derfor tager vi nu et historisk skridt, der skal sikre danske løsninger på globale udfordringer: Vores erhverv skal være klimaneutralt senest i 2050. Hele vejen fra jord til bord,” siger administrerende direktør Anne Lawaetz Arhnung i en pressemeddelelse.

Ambitionen skal sikre, at Danmark i 2050 kan have en produktion svarende til i dag eller større.

En ny erkendelse
Landbruget står for cirka 20 procent af de samlede CO2-udledninger i Danmark, og med den nye vision venter der nu fødevareerhvervet en stor opgave, siger programlederen for fremtidens fødevarer i Concito. 

“Det er super ambitiøst,” siger Michael Minter, der særligt hæfter sig ved de nye toner fra landbruget:

“Vi har i mange år hørt på, at dansk landbrug er suverænt i front med klimaeffektivitet, og ergo behøver vi ikke gøre meget mere. Nu siger de, at vi skal videre og reducere endnu mere, og det er en erkendelse, der skal hilses velkommen.”

Regeringen har sat et mål om, at Danmark skal være klimaneutralt senest i 2050, og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) mener, at landbrugets nye vision viser “rettidig omhu”.

“Jeg er rigtig glad for, at Landbrug & Fødevarer i dag understreger, at deres næsten 30.000 landmænd står bag det arbejde, der allerede er i gang for at sikre en klimaneutral fødevareproduktion i 2050,” siger han i en skriftlig kommentar. 

Klimamål på stribe 
Både Arla og Danish Crown har for nylig meldt ud, at de vil være klimaneutrale i 2050, og trods det danske klimamål er udmeldingerne fra erhvervet ikke en gratis omgang, mener Michael Minter.

“Der er i øjeblikket ingen lovkrav om, at fødevaresektoren eller hver enkelt virksomhed skal levere på det her mål, så jeg synes, de viser lederskab i forhold til omstillingen. Det forpligtiger selvfølgelig, og nu er de nødt til at dokumentere og demonstrere, at der sker fremskridt,” siger han.

Ifølge Landbrug & Fødevarer vil man med de kendte virkemidler kunne få fjernet omkring halvdelen af den nuværende udledning frem mod 2050.

Derfor vil man også få brug for endnu ukendte teknologier og løsninger. Blandt fremtidsbuddene er at lagre CO2 i undergrunden, at bygge bæredygtige stalde og vaccinere køer mod metanudledning.

"Det her bliver ikke nemt," siger Anne Lawaetz Arhnung da også om visionen og understreger, at det er nødvendigt at satse massivt på forskning og udvikling, hvis det skal lykkes.

Michael Minter efterlyser dog flere konkrete bud fra landbruget på, hvad man vil gøre på den korte bane – uden først at skulle forske.

Forrige artikel Dansk Folkeparti trækker stikket på elektriske jernbaner i Jylland Dansk Folkeparti trækker stikket på elektriske jernbaner i Jylland Næste artikel Her er statens mest brugte konsulenthuse Her er statens mest brugte konsulenthuse
Ny debat: Klimapartnerskaberne efter coronakrisen

Ny debat: Klimapartnerskaberne efter coronakrisen

DEBAT: Inden coronakrisen ramte landet, afleverede 13 klimapartnerskaber deres anbefalinger til CO2-reduktioner. Men har krisen ændret anbefalingerne og den grønne omstilling? Det spørger Altinget Energi og Klima formændene for partnerskaberne om.