Landbrugets andel af EU's CO2-regnskab stiger

RAPPORT: Landbruget udgør over 10 procent af EU's samlede CO2-regnskab, og det er en relativ stigning i forhold til tidligere år, viser ny rapport. I Danmark udgør landbruget 16 procent af den samlede udledning, men dansk landbrug gør det faktisk godt.
Størstedelen af landbrugets drivhusgasser kommer fra køerne.
Størstedelen af landbrugets drivhusgasser kommer fra køerne.Foto: Agnete Finnemann Scheel/Altinget.dk
Agnete Finnemann Scheel

En tiendedel af EU's samlede udslip af drivhusgasser stammer fra landbruget. Det svarer til, at landbruget udleder 461 millioner tons drivhusgasser af EU's samlede udledning på 4.550 millioner tons i 2011. Det viser en ny rapport fra Det Europæiske Miljøagentur (EEA).

Og det er en lille stigning i forhold til det samlede udslip i EU i 2011 i forhold til 2010.

”Landbrugets udledninger for EU's 27 lande var stort set konstante for 2010 og 2011. Når andelen er steget, skyldes det, at der er andre sektorer, hvor udledningerne er faldet. Det drejer sig især om forbruget af fossile brændsler,” skriver Ole-Kenneth Nielsen, der er specialkonsulent ved Institut for Miljøvidenskab, Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) ved Aarhus Universitet.

Dansk landbrug er CO2-effektive
Ole-Kenneth Nielsen har haft ansvaret for at indrapportere de danske tal, som umiddelbart trækker statistikken i den forkerte retning. Herhjemme udleder landbruget nemlig 16 procent af den samlede CO2-udledning. Men det er der gode forklaringer på.

”Grunden til, at andelen i Danmark er højere end EU-gennemsnittet, er, at vi har et intensivt landbrug og begrænsede emissioner fra industri i sammenligning med mange andre EU-lande, skriver Ole-Kenneth Nielsen i en mail til Altinget.dk

Og koncentrationen af det CO2-tunge landbrug - dyreavl og malkekvæg - er langt højere i Danmark end i eksempelvis Øst- og Sydeuropa, som ligger lavere.

Landbrug & Fødevarer: Vi er godt i gang
En af årsagerne til, at andre sektorer falder i udslip af drivhusgasser, kan være, at produktionen generelt er dalende på grund af krisen. Derfor er det ifølge direktør for Miljø & Energi i Landbrug & Fødevarer, Niels Peter Nørring, ikke kun dårlige nyheder, at landbruget skiller sig ud.

”Det er glædelig, at landbruget fortsat kan udvikle sig. Det er ikke så meget, som vi gerne havde set, men det er glædeligt, at vi kan være en øget del af samfundsøkonomien,” siger Niels Peter Nørring.

Han mener ikke, der er grund til at slå alarm og et konstant udslip.

”I landbruget har vi rent faktisk har reduceret udledningen af CO2-ækvivalenter med 24 procent gennem de seneste godt 15 år. Og hvis det et enkelt år står stille, så er det det. Man skal se på det over en årrække,” siger Niels Peter Nørring, direktør, Miljø & Energi i Landbrug & Fødevarer.

Han mener, man bør se på, i hvilke lande det bedst kan betale sig at reducere CO2-udslippet i landbruget. Og det er ikke i Danmark, mener han.

Danmark som foregangsland
Faktisk bliver Danmark også fremhævet i rapporten på en positiv måde. Det er blandt andet, fordi dansk landbrug er særligt dygtige til at fodre dyrene. Dels fodrer de ikke for meget og dels er det med foder, der er let for dyrene at fordøje – og det reducerer CO2-udslippet, da landbruget store CO2-hurdel er ko-prutter.

”Danmark har reduceret udledningerne fra landbruget med 23 procent i perioden 1990-2011, så der er sket betydelige ting i reduktionen af udledningerne fra den danske landbrugssektor,” skriver Ole-Kenneth Nielsen.

Stort potentiale i landbruget
Natur- og Landbrugskommissionen anbefaler, at landbruget reducerer udslippet af CO2-ækvivalenter med 208.000 tons om året. Det svarer til, at landbruget skal skære sin forurening med to procent. Og i den grønne tænketank Concito mener man, det er mere end realistisk.

Faktisk er det ifølge Concito i landbruget, de helt store CO2-besparelser skal hentes hjem, hvis vi i Danmark skal spare mere på CO2-udslippet.

”Der er i landbruget, man kan hente de billigste CO2-reduktioner. Det kan blandet andet ske ved at udtage meget af den dårlige landbrugsjord, som indeholder store mængder drivhusgasser, og som der hovedsageligt bliver drevet landbrug på, fordi de er støtteberettiget,” siger Torben Chrintz, videnschef i Concito.

Concito mener, landbruget kan reducere CO2-udslippet med 1,5 millioner tons ved at udtage 70.000 hektar organiske lavbundsjorder fra landbrugsdrift.

Men så længe, der ikke er incitamenter for landbruget for at reducere udslippet, forstår Torben Chrintz godt, at EU's landbrugssektor har et uændret udslip, mens udslippet i andre sektorer falder.

”Der har jo ikke rigtig været nogen virkemidler. Man har fokus på det, og man taler om det, men der har ikke være nogen virkemider,” siger Torben Chrintz.

I disse dage forhandles reformen af EU landbrugsstøtte på plads. Men det er endnu ikke til at sige, hvad den grønne del af reformen kommer til at indeholde.

0:000:00